• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lasjmanova snoept Kaniskina tweede titel af

  Lasjmanova ging pas in de laatste meters voorbij Kaniskina.

  Jelena Lasjmanova (20) heeft zich tot jongste snelwandelkampioen ooit gekroond. Op de 20 km snelwandelen pakte de Russische in een wereldrecord het goud na een spannend duel met haar landgenote en uittredend kampioene Olga Kaniskina.

  Drievoudig wereldkampioene Kaniskina mikte voluit op een verlenging van haar olympische titel en trok meteen stevig van leer. Enkel de Chinese Lui Hong kon de Russische volgen. Ook in de achtervolging maakten China en Rusland de rekening uit. Een viertal met onder andere Lasjmanova hield het leidersduo op 8" binnen bereik.

  Na een halfuur vond Kaniskina het welletjes en ging ze er alleen vandoor. Liu had op haar adem getrapt en zakte weg. De Chinese zou uiteindelijk net naast het podium vallen.

  Kaniskina liep na 14 km tot een halve minuut uit op drie achtervolgers met de Russinnen Lasjmanova en Kirdyapkina en de Chinese Qieyang.

  Met nog twee kilometer voor de boeg kreeg Kaniskina het plots lastig. Lasjmanova en Qieyang gooiden Kirdyakina overboord en naderden tot op 17". Even later ging Lasjmanova alleen op zoek naar haar landgenote.

  Kaninskina voelde de hete adem van Lasjmanova in haar nek, maar bleef kranig volhouden. Pas in de laatste honderden meters kraakte de kampioene van Peking. Lasjmanova snelde naar de leiding en won in een wereldrecord van 1u25'02".

  Een zwaar ontgoochelde Kaniskina strandde amper zeven seconden later op zilver. Het brons was voor de dolgelukkige Qieyang Shenjie, de eerste Tibetaanse atlete die voor China aan de Spelen deelneemt.