• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jacques Borlée: "Ik kon geen rust brengen"

  Jacques Borlée: "We moeten nu een nieuw project opstarten."

  Jacques Borlée onthoudt positieve en negatieve dingen van deze Spelen. "We zijn overvallen door de drukte", zegt de coach van de Borlées en de Belgische 4x400m-ploeg. "We zullen in de toekomst meer rust moeten creëren."

  Een dubbel gevoel, dat is wat Jacques Borlée overhoudt aan de Spelen. Zowel individueel als met de 4x400m-ploeg beseft Borlée dat er veel meer inzat.

  "Kevin en Jonathan worden 5e en 6e en doen dus beter dan in Peking. Ze zijn de beste Europeanen en beter dan de Amerikanen en Afrikanen. Enkel de Caraïben doen beter. Maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat er meer kon."

  "Jonathan heeft te snel gelopen in de reeksen, waardoor hij plots tot topfavoriet gebombardeerd werd. Daar gingen we slecht mee om. Bij Kevin overheerst frustratie, omdat hij de buitenbaan had in de finale. Dan kan je je race niet indelen."

  Borlée denkt dat er vooral op het mentale vlak nog verbetering mogelijk is. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. "We moeten meer rust creëren."

  "We zijn hier overvallen door de drukte en dat had ik niet zien aankomen. We hadden te veel vertrouwen voor we naar Londen kwamen, omdat het zo goed ging op training. Toen Jonathan 44"43 liep in de reeksen, was ik zo verrast dat ik mezelf niet kon kalmeren en dus ook Jonathan en Kevin niet."

  "We moeten nu de motor weer op gang krijgen en een nieuw project opstarten. Kunnen ze bijvoorbeeld onder de 44 seconden? Wat moeten we daarvoor doen?"

  "Een tijd onder de 46 seconden is onontbeerlijk op de 4x400m"

  Jacques Borlée is ook de coach van de 4x400m-ploeg. Net als in Peking haalden de Belgen de finale, maar daarin was slechts een bijrol weggelegd. "Ook hier waren positieve en negatieve punten."

  "5 à 6 atleten hebben de voorbije jaren hun persoonlijk record verbeterd, maar er waren er ook een paar die er mentaal niet klaar voor waren. We mogen nog altijd ambitie hebben, maar ook meer rust. Wat zeker is, is dat de groep jong is."

  "Jongens als Bouckaert en Vanhaeren kunnen we nog naar een hoger niveau tillen. Een tijd onder de 46 seconden is eigenlijk onontbeerlijk op het internationale toneel", zegt Borlée.