• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hellebaut neemt geen medaille mee naar huis

  Tia Hellebaut wordt vijfde in het hoogspringen.

  Tia Hellebaut heeft haar titel in het hoogspringen niet kunnen behouden. Ze raakte in de finale niet over 2 meter. Vier andere atletes slaagden daar wel in, waardoor Hellebaut dus als vijfde eindigt. Het goud was voor Anna Tsjitsjerova, die als enige over 2,05m sprong.

  Na een trainingssprongetje over 1,89 meter gingen de alarmbellen voor Tia Hellebaut al meteen af bij 1,93 meter. Na twee matige pogingen ging ze er bij haar derde en laatste sprong toch over. Een afgang werd zo vermeden. Hellebaut kon een oerschreeuw niet onderdrukken.

  Onze landgenote leek gelanceerd, want 1,97 meter bleek bij haar eerste poging geen probleem. Slechts drie atletes slaagden erin om die afstand meteen te overschrijden en dus mocht Hellebaut even dromen van het brons.

  De lat werd vervolgens naar twee meter gelegd, een afstand die Hellebaut dit seizoen nog niet gesprongen had. En toen bleek dat de 34-jarige atlete niet de vorm had die haar in Peking het goud opleverde. Hellebaut faalde drie keer. Een vijfde plaats was haar deel.

  De strijd om de medailles was ongemeen spannend, want vier atletes raakten wel over twee meter. Toen er nog drie centimeter werd bijgedaan, moest ook de Spaanse Beitia passen.

  Het goud ging meer dan verdiend naar Anna Tsjitsjerova, die als enige haar lichaam over 2,05 meter krulde. Ze miste slechts één sprong van de hele avond. De verrassende Amerikaanse Brigetta Barrett overtrof zichzelf met een sprong over 2,03 meter, goed voor het zilver. Het brons was voor een andere Russin, Svetlana Sjkolina.

  Hellebaut: "Ik had op meer gehoopt"

  Tia Hellebaut had haar emoties goed onder controle, al kon ze haar teleurstelling moeilijk verbergen. "Ik voelde dat een sprong over 2 meter erin zat."

  "Die 3e sprong over 1,93m was een wake-up call. Toen ik daarna over 1,97m ging dacht ik dat ik met 3 pogingen wel over 2 meter zou raken. Ik voelde dat het erin zat. Maar als ik zie dat 2,03m nodig was voor een medaille en 2,05m voor goud: dat zat er niet in vandaag."

  Hellebaut is 34 jaar. Wil ze nog blijven voortdoen? "Het zou niet verstandig zijn dat nu te beslissen. Dat bekijk ik de komende weken. Dit waren m'n laatste Spelen en ik had op meer gehoopt."

  Haar coach en levenspartner Wim Vandeven neemt het filosofischer op. "Er zijn ergere dingen in het leven", zegt hij. "Maar Tia had haar zinnen gezet op twee meter. Ze wou bewijzen dat ze die hoogte in zich had. Dan zit je natuurlijk met een "shitgevoel"."

  "Uiteindelijk word je vijfde op de Spelen. Dat kun je niet echt slecht noemen. Ik ben heel trots op het parcours dat ze afgelegd heeft. Ik weet wat ze gedaan heeft om hier te geraken."

  "Of Tia voortdoet, beslist zij alleen. Het is vooral een mentale kwestie om al die opofferingen te kunnen blijven opbrengen. We doen nooit half werk. Ik kan begrijpen dat op een bepaald moment het vat leeg is. Maar wees gerust, Tia zal niet in een zwart gat vallen."