• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen succes voor families in het taekwondo

  Diana (l) en Steven (r) Lopez bereiden zich voor op de Spelen.

  Het olympische taekwondotoernooi loopt van 8 tot 11 augustus. Voor de Amerikaanse en Australische deelnemers werd het een familiegebeuren. Medailles zaten er echter niet in.

  VS stuurt familie Lopez

  Steven en Diana Lopez zijn naast broer en zus ook Amerika’s medaillehoop in het taekwondo. Beide atleten worden gecoacht door hun oudere broer Jean. Hun derde broer Mark Lopez werd normaal ook in Londen verwacht, maar hij miste nipt zijn kwalificatie.

  “Taekwondo is voor ons een familiegebeuren. Het houdt ons dicht bij mekaar. En het werkt stimulerend als de rest van je familie hetzelfde doet als jij”, zegt Steven.

  Steven Lopez is de Mohammed Ali van het taekwondo. Al vijf keer werd hij wereldkampioen en twee keer won hij goud op de Olympische Spelen. De 33-jarige Amerikaan was erop gebrand om in Londen zijn derde gouden medaille te pakken.

  Het succesverhaal begon meer dan 20 jaar geleden in de garage van vader Julio Lopez. “Elke dag maakte mijn vader me voor dag en dauw wakker om te trainen. Soms haatte ik dat vroege opstaan, maar nu ben ik mijn vader dankbaar dat hij me zo motiveerde. Door hem ben ik nu een kampioen. Heel de familie trainde in de garage. Ook mijn broers Jean en Mark en zelfs mijn kleine zus Diana. We hingen er posters op met slogans als ‘Carpe Diem’ en ‘Be the best’ zodat we ons doel nooit uit het oog verloren.”

  Australisch taekwondokoppel trouwt na de Spelen

  Voor Australië nemen Carmen Marton en Safwan Khalil deel aan het olympische taekwondo. Sinds hun eerste ontmoeting, tien jaar geleden op het WK voor junioren, vormen ze een koppel. Vlak na de Spelen in Londen stappen ze in het huwelijksbootje.

  “Het is een voordeel voor onze relatie dat we allebei op hoog niveau aan taekwondo doen. Daardoor begrijpen we elkaar perfect. We weten beiden wat het is om hard te trainen, om je voor te bereiden op de Spelen. Soms is het moeilijk, omdat ikzelf in Melbourne train en Safwan in Sydney. Maar we geven mekaar de nodige tijd en ruimte”, zegt Marton.

  Ali, de broer van Khalil, is ook van de partij op de Spelen, maar dan als coach. “Dat Carmen en Ali er bij zijn in Londen maakt voor mij de puzzel compleet”, zegt Khalil.

  Uitslagen:

  • Safwan Khalil verloor in de kwartfinale van de Spanjaard Gonzalez Bonilla, de nummer 1 van de wereld in de categorie tot 57 kilogram.
  • Diana Lopez ging er uit in de eerste ronde tegen de Chinese Hou (-57kg).
  • Steven Lopez (-80kg) verloor in de eerste ronde van de Azeri Azizov.
  • Carmen Marton (-67kg) kwam dicht bij het brons, maar ze verloor die kamp van de Duitse Fromm.