• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Daley krijgt Britten gek, maar wint geen goud

  Tom Daley bewijst dat hij meer is dan een hype.

  Tom Daley was naar de aanloop van de Spelen een mediafenomeen, maar hij maakte het ook waar in het zwembad. Daley had voor zijn laatste sprong het goud binnen handbereik, maar hij viel nog terug naar de derde plaats. Toch was hij erg blij.

  Je kon de voorbije maanden geen Britse krant opslaan of tv-zender opzetten of je werd geconfronteerd met Tom Daley. Op jeugdige leeftijd kon hij al wedijveren, met de wereldtop. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor de 18-jarige "poster boy". In het synchroonduiken kon hij die alvast niet inlossen. Hij miste nipt een medaille.

  Ook David Beckham had lucht gekregen van de hype en hij kon dus niet ontbreken tijdens de finale. De voetbalster zag hoe de eerste sprong van Daley de mist inging. Maar zijn entourage voerde aan dat Daley gehinderd werd door de flitsen van de talrijke fototoestels. De duiker mocht nog eens springen, nu met meer succes.

  Zo kwam het dat Daley bij het ingaan van de laatste ronde op een zucht van de leiding stond. De Britse hoop speelde evenwel op veilig met een vrij gemakkelijke sprong. Zo werd hij op de valreep nog voorbijgestoken door de Chinees Qiu en de Amerikaan Boudia (foto).

  Boegeroep bij het publiek, maar Daley applaudisseerde sportief. Hij vierde zijn bronzen medaille met een sprong in het zwembad. Ook zijn entourage ging, met kleren en al, het water in.