• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Turkse vrouwen grijpen de macht op 1.500 meter

  Asli Cakir sloeg haar slag in de laatste ronde.

  De Turkse Asli Cakir heeft goud veroverd op de 1.500 meter bij de vrouwen. Haar landgenote Gamze Bulut pakte het zilver, het brons was voor Maryam Yusuf Jamal uit Bahrein.

  Na een bijzonder trage start was de Turkse Bulut de eerste die het tempo de hoogte introk. Bij het ingaan van de laatste ronde werd de wedstrijd ontsierd door een val van de Amerikaanse Morgan Uceny.

  Net als op het WK in Daegu vorig jaar zag de Amerikaanse haar kansen door pech als sneeuw voor de zon verdwijnen. Uceny vierde haar frustratie bot op de Londense piste en stapte gefrustreerd uit de wedstrijd.

  De anderen keken niet om. Cakir, die na het WK voor junioren in 2004 een dopingschorsing van twee jaar moest uitzitten, nam de leiding en stond die niet meer af. De Turkse finishte solo in 4'10"23. Bulut maakte het Turkse feestje compleet op de tweede plaats terwijl de Bahreinse Maryam Yusuf Jamal het brons veroverde.

  Opmerkelijk: geen van de atletes die in Peking nog op het podium stonden, waren in Londen van de partij op de 1.500 meter. Ook de Marokkaanse topfavoriete Alaoui Selsouli, goed voor de beste wereldjaarprestatie, ontbrak in de finale.  Zij werd kort voor de Spelen uitgesloten na een positieve dopingtest.