• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Te koop op eBay: een flesje olympische lucht

  Ben je een grote fan van de Olympische Spelen, maar had je niet de kans om naar Londen te reizen? Een mogelijke troost vind je op eBay. Voor 13 euro per fles kan je jezelf een portie olympische sfeer aanschaffen.

  Enkele ondernemende individuen proberen op een aparte manier winst te slaan uit het olympische gebeuren. Ze verkopen op eBay flessen olympische lucht met de boodschap:

  "Was jij niet bij de gelukkigen die de opgewekte sfeer in Londen konden opsnuiven? Of krijg je er gewoon niet genoeg van? Dan kan je nu je eigen portie olympische sfeer in huis halen!"

  Het hoogste bod voor het afgebeelde flesje bedraagt momenteel 13 euro.

  Een andere verkoper ving wat Londense lucht in een leeg plastic drankflesje en zette het online te koop met een startbod van 63 euro. Ongeduldigen kunnen het ook onmiddellijk aankopen, zonder andere bieders af te wachten, voor 127 euro.

  Ook verkrijgbaar: een olympische zakdoek. "Dit is een zakdoek waarmee ik tijdens de openingsceremonie in Londen mijn stoeltje heb afgekuist.  Er zitten enkele olympische moleculen op. Ik heb hem verpakt in een plactic zakje. Zo kan u het souvenir aan uw kleinkinderen tonen", zegt captainjay1701.

  Fried air

  "Gebakken lucht" heeft in het verleden nog al eens ondernemers geïnspireerd. Op 1 april 2001 kwam een fictief bedrijf op de beurs onder de naam "F/Rite Air". Inderdaad, een subtiele bewerking van "fried air" dus.

  Onoplettende beleggers hadden niet door dat het om een fictief bedrijf ging. Zonder onderzoek te doen naar de aard of herkomst ervan, kochten ze aandelen van F/Rite Air.

  De ondernemers (lees: grappenmakers) hadden het bedrijf voorgesteld in een persbericht. F/Rite Air zou gespecialiseerd geweest zijn in een ioniseringsproces om gewone lucht te bewerken tot gezuiverde lucht. Die zou een gunstige werking hebben op het zenuwstelsel. Zelfs de NASA zou hebben meegewerkt aan het onderzoek.

  Ondanks de vele geldschieters die F/Rite Air al meende te hebben gevonden, met name Pfizer, Bill Gates en Paul Allen, ging het bedrijf toch op de beurs voor extra financiering voor de massaproductie.