• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Spaanse basketspelers omzeilen lastige Russische klip

  De Spanjaarden moesten hard knokken voor hun finaleplaats.

  Spanje heeft zich net als vier jaar geleden geplaatst voor de olympische basketbalfinale. Na een desastreuze start in hun halve finale konden de Spanjaarden Rusland in een spannend slot alsnog aftroeven. De zilveren medaillewinnaars van Peking haalden het met 67-59.

  Spanje begon erg slap aan de partij. Na het eerste kwart, waarin amper 21 punten gescoord werden, leidde Rusland met 12-9. In het tweede kwart ging het van kwaad naar erger voor de Spanjaarden. De Russen kwamen helemaal onder stoom en mochten gaan rusten met een 31-20-voorsprong.

  Na de pauze tapte Spanje evenwel uit een ander vaatje. In het derde kwart kwam de vice-olympisch kampioen weer op gelijke hoogte met Rusland. Met een late driepunter bracht Jose Calderon de stand op 46-46.

  De Spanjaarden roken plots bloed en bij de Russen was de veer gebroken. Koningin Sofia zag vanuit de tribune hoe Spanje in het begin van het vierde kwart eindelijk op voorsprong klom. Spanje ging vlot door op zijn elan en kwam dankzij Pau Gasol, de topschutter met zestien punten, op vier minuten van het einde zelfs tien punten voor.

  Rusland hield er nog even de spanning in, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven met 67-59. Spanje neemt zo revanche voor de nederlaag tegen de Russen in de groepsfase van deze Spelen en staat net als vier jaar geleden in de finale. Daarin wacht hen net als in Peking opnieuw een confrontatie met de Verenigde Staten.