• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ryckeman zwemt naar 16e plaats, Tunesiër wint

  Brian Ryckeman droomde vooraf van een plaats in de top 6.

  De olympische titel in het openwaterzwemmen is voor de Tunesiër Oussama Mellouli. Brian Ryckeman speelde geen rol van betekenis in The Serpentine, het meer in Hyde Park. De Belgische deelnemer finishte pas als 16e, op anderhalve minuut van Mellouli.

  Brian Ryckeman had duizenden kilometers getraind om in Londen beter te presteren dan in Peking. Vier jaar geleden werd de zwemmer zevende op de 10 kilometer, nu mikte hij op de top 6.

  De 28-jarige zwemmer keek aanvankelijk de kat uit de boom in The Serpentine, het meer in Hyde Park. Hij verspilde geen energie met trekken en duwen voorin en nestelde zich in de top 20.

  Oussama Mellouli zwom voortdurend in de spits van de wedstrijd. In de voorlaatste van zes rondes plaatste de Tunesiër zijn versnelling. De Duitser Lurz, de Canadees Weinberger en de Griek Gianniotis zetten de achtervolging in.

  Ryckeman was nog als negende begonnen aan die vijfde ronde, op acht seconden van de koplopers, maar zakte daarna weg.

  Mellouli controleerde in de slotronde zijn voorsprong en won de 10 kilometer. Eerder in Londen behaalde de 28-jarige Tunesiër al brons op de 1.500 meter vrije slag. Lurz werd op ruim 3 seconden tweede, het brons was voor Weinberger.

  Ryckeman tikte aan als 16e, op ruim anderhalve minuut van de winnaar.

  "Ik was gewoon niet goed genoeg"

  Ryckeman was zichtbaar aangeslagen na de 10 km zwemmen in open water. Hij liet zich na de race verzorgen door een dokter omdat hij dacht dat zijn neus gebroken was.

  "Ik kreeg een slag in mijn gezicht in de vierde ronde. Maar dat is geen excuus. Ik hing toen al aan de rekker. Ik was niet goed genoeg en als dat zo is, moet je dat kunnen zeggen."

  De eerste ronden werd er traag gezwommen wat niet in het voordeel is van Ryckeman. "Het ging belachelijk traag. Ik heb liever dat het onmiddelijk ontploft."

  De 28-jarige Ryckeman kwam ook niet helemaal fit aan de start. "Vorige maand sukkelde ik met een ontsteking aan mijn schouder. Of het daaraan ligt? Dat weet ik niet."

  "Ik heb de voorbije vier jaar getraind voor deze wedstrijd. Op alle grote toernooien zwom ik top acht. Het komt hard aan om dan hier op de Spelen te falen want ik was gekomen voor een resultaat."

  Coach: "Heb dit nog nooit meegemaakt"

  Rik Valcke, de coach van Brian ryckeman, was niet mals voor zijn pupil. "We waren naar hier gekomen om top zeven te halen. We zijn dus heel ontgoocheld met de zestiende plaats."

  "Het is de eerste keer dat een atleet van mij niet presteert zoals verwacht op een groot toernooi. Hiervoor train je niet elke dag vijf à zes uur."

  "Een offday wil ik het niet noemen. Dat is te gemakkelijk. Als trainer wil ik de oorzaak achterhalen. Heeft zijn schouderblessure ermee te maken? Waren het de wedstrjidomstandigheden zoals de trage start of het koude water? We gaan rustig samenzitten om te evalueren."