• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rwandese mountainbiker overleefde genocide

  Adrien Niyonshuti had de eer om de Rwandese vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

  De 25-jarige Adrien Niyonshuti verloor zijn zes broertjes tijdens de genocide in Rwanda. Hijzelf overleefde de gruwel. Zondag werd Niyonshuti 39e in de olympische mountainbikerit, een triomf voor hem én voor Rwanda.

  Adrien Niyonshuti hoede geen medaille te winnen om zijn Spelen te doen slagen. De deelname van 25-jarige mountainbiker uit Rwanda gold al als een overwinning op zich.

  Zeven jaar was Niyonshuti toen de genocide zijn land teisterde. Een drama dat 100 dagen duurde en waarbij 500.000 mensen om het leven kwamen, waaronder zijn zes broertjes. Niyonshuti overleefde de gruwel door zich samen met zijn ouders een week lang te verstoppen in de bossen.

  "Heel Rwanda is trots dat hij als overlevende van de genocide nu deelneemt aan de Spelen. Het is een symbolische overwinning", zegt Kimberley Coats, marketingmanager van het Rwandese team.

  Team Rwanda

  Op zijn 17e nam Niyonshuti voor het eerst deel aan de Ronde van Rwanda. Twee jaar later won hij en maakte daarmee indruk op oud-renner Jock Boyer, de eerste Amerikaan die de Tour de France reed.

  Boyer nam hem onder zijn hoede in het kader van zijn project "Team Rwanda". Daarin begeleidde hij jong wielertalent uit Rwanda.

  Niyonshuti bereidde zich in Zwitserland voor op de Spelen. Hij traint bijna nooit in Rwanda, omdat hij dan voortdurend omsingeld wordt door juichende fans. "Iedereen supportert voor me. Het is de eerste keer dat een Rwandees meedoet aan topwedstrijden in het mountainbiken."

  "Op een dag wil ik de Tour de France rijden. Dat is mijn grote droom", zegt hij.