• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gebrselassie: "Ik zal niet lopen op het WK 2013"

  Haile Gebrselassie is één van de meest succesvolle langeafstandslopers ooit.

  Haile Gebrselassie wil zijn carrière graag in schoonheid afsluiten. Maar de voormalige wereldrecordhouder weet nog niet precies waar hij afscheid zal nemen. "Ik bekijk de mogelijkheden", zegt de succesvolle Ethiopiër.

  Gebrselassie had gehoopt op de Olympische Spelen in Londen met een allerlaatste marathon afscheid te nemen. Maar de 39-jarige Ethiopiër slaagde er niet in zich te plaatsen en moet dus op zoek naar een andere wedstrijd voor zijn zwanenzang.

  "Ik weet nog niet waar ik mijn laatste race zal lopen", zegt de tweevoudige olympische kampioen op de 10 km. "Op het WK 2013 in Moskou zal ik er zo goed als zeker niet bij zijn. Ik moet dus uitkijken naar andere mogelijkheden."

  Gebrselassie vindt het overigens jammer dat de marathon aan Buckingham Palace eindigt. "De marathon is een olympisch icoon. Ik zou voor een finish in het olympisch stadion kiezen. Daar zit het beste publiek dat ik ooit heb gezien!"

  Eén van de beste atleten in de geschiedenis

  Haile Gebrselassie wordt beschouwd als een van de meest succesvolle atleten aller tijden. De Ethiopiër was succesvol op verschillende afstanden, van de 1.500 meter tot de marathon.

  Op 35-jarige leeftijd verbeterde hij nog zijn eigen wereldrecord op de marathon. Hij won twee keer olympisch goud en behaalde vier wereldtitels op de 10.000 meter. Hij zette ook meer dan 20 wereldrecords neer.