• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brazilië-Rusland is finale in volleybal

  Italië kreeg nooit vat op Wallace, Dante en Murilo.

  Brazilië heeft voor de derde keer op een rij de olympische volleybalfinale gehaald. Rusland, de voorbije twee keer telkens derde, is de tegenstander. De Russen kegelden Bulgarije, de verrassing van de Spelen, eruit. Brazilië won met 3-0 van Italië.

  De Italianen hadden in de kwartfinales voor een stunt van formaat gezorgd door titelverdediger VS zonder pardon (0-3) huiswaarts te sturen.

  Die zege had duidelijk krachten gekost, want tegen Brazilië was het zelden een echte krachtmeting. Brazilië miste zijn opposite Vissotto, maar met Wallace, Murilo en Dante had het kwaliteit genoeg in de aanval. De legendarische Giba bleef zoals het hele toernooi op de bank zitten.

  Na twee afstraffingen leek Italië in de derde set toch wat weerwerk te kunnen bieden. Maar toen de Brazilianen weer bij de les waren, was het spelletje van Savani en co snel uit: 3-0 (25-21, 25-12, 25-21).

  "We hebben het verschil gemaakt in het hoofd", zegt Bruno Rezende. "We wisten dat Italië druk zou zetten met de opslag, maar we lieten ons nooit uit ons lood slaan. Dat was erg belangrijk."

  Bulgaars volleybalsprookje is ten einde

  Het Bulgaarse volleybalsprookje op de Olympische Spelen is ten einde. Rusland sloeg de Bulgaarse droom in de halve finale aan diggelen, het won met 1-3 (21-25, 15-25, 25-23, 23-25).

  In de eerste set kwam Bulgarije, de verrassing van deze Olympische Spelen, op een 11-8 voorsprong tegen Rusland. De bronzenmedaillewinnaars van Peking toonden zich koelbloedig en keerden de situatie nog om. 21-25 setwinst voor Rusland na een aanval van Aleksander Volkov.

  In de tweede set stond er geen maat op de Russen, in 2011 nog winnaar van de Wereldbeker. Ze liepen snel uit naar een 5-13 voorsprong. Bulgarije krabbelde nog wel eventjes terug tot 12-16, maar het Russische blok stond als een huis. Sergej Tetjoekin maakte het af voor 15-25.

  De derde set begon gelijk opgaand. Bulgarije kwam op een 11-8-voorsprong. Maar na een opslagmisser van Sokolov kwam Rusland terug tot 15-15. In een spannende slotfase werd het 23-23.

  De Russen leken op matchpunt te komen, maar een bal op de lijn werd door de lijnrechters uit gegeven. Bulgarije profiteerde optimaal van deze meevaller en maakte de set af met een ace.

  In set vier waren de ploegen opnieuw lang aan elkaar gewaagd. Bij 22-23 sloeg Volkov een ace en bracht Rusland op twee matchpunten. Het tweede was het goede. 1-3-winst voor Rusland, dat in 2000 voor het laatst in de olympische finale stond.