• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bolt: "Ik ben de grootste sprinter aller tijden"

  Bolt: "We hebben getoond dat Jamaica de beste sprinters ter wereld heeft."

  Usain Bolt vindt dat hij met zijn tweede olympische dubbel (100-200) definitief in de legende is getreden. Jacques Rogge twijfelt. "Hij is een icoon, nog geen legende", vindt de IOC-preses.

  Usain Bolt voerde na zijn zege zijn gebruikelijke show op, met deze keer onder meer een fotosessie met de nummer twee Yohan Blake, met Bolt als fotograaf.

  "Elke keer is het weer anders. Dit is een fantastisch gevoel. In Peking was het mijn doel om het goud te veroveren, nu moest ik het verdedigen om een legende te worden. Of ik de grootste sprinter aller tijden ben? Niemand kon de dubbel 100m-200m overdoen, dus ja."

  "Het was een goeie race. Ik loop een betere bocht dan Blake, dus ik moest na de bocht aan de leiding liggen. Omdat ik een steekje voelde in mijn rug, heb ik het wereldrecord opgegeven en op techniek uitgelopen."

  Met Blake en Weir als nummers 2 en 3 is de dominantie van Jamaica op de sprintnummers nog eens extra in de verf gezet. "We hebben getoond dat Jamaica de beste sprinters van de wereld heeft. Dit wordt een knalfeestje."

  Rogge: "Hij is een icoon, maar nog geen legende"

  Usain Bolt waant zichzelf al een legende, maar IOC-voorzitter Jacques Rogge denkt daar anders over. "Hij is een icoon, maar nog geen legende", zegt hij.

  "Als je naar de carrière kijkt van een Carl Lewis. Hij is erin geslaagd om op vier opeenvolgende Spelen een (gouden) medaille te winnen. Laat Bolt aan drie, vier Spelen meedoen en hij kan ook een legende worden. Maar dan moet hij wel blessurevrij en gemotiveerd blijven. Dat laatste lijkt me wel het geval."

  Rogge geeft wel toe dat Bolt geschiedenis schrijft. "Net als Michael Phelps. Wat Bolt hier heeft gedaan, is iets wat je niet snel vergeet", zegt de Belg.