• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rudisha knalt naar winst in wereldrecord

  Rudisha zorgt voor het eerste wereldrecord in de atletiek op deze Spelen.

  David Rudisha heeft zijn favorietenrol helemaal waargemaakt op de 800 meter. De Keniaan snelde na een ware demonstratie naar zijn eerste olympische titel in 1'40"91 en brak daarmee zijn eigen wereldrecord. "Ik wist dat het mogelijk was", zegt Rudisha.

  Rudisha liet er geen gras over groeien en nam meteen de koppositie.  De Soedanees Abubaker Kaki en Mohammed Aman probeerden nog even zijn tred te volgen, maar tegen de Keniaanse sneltrein viel niks te beginnen.

  Rudisha keek niet om en op 300 meter van het einde plaatste hij een stevige versnelling. De 23-jarige Keniaan stormde met indrukwekkend machtsvertoon solo naar de zege in 1'40"91. Daarmee verbrak hij zijn eigen wereldrecord, dat hij op 29 augustus 2010 in het Italiaanse Rieti liep, met één tiende.

  Rudisha bracht de toeschouwers in het olympisch stadion in extase met zijn knalprestatie. Zijn toptijd was immers meteen ook het eerste wereldrecord in de atletiekcompetitie van deze Spelen.

  In de schaduw van de ongenaakbare Rudisha snelde de Botswaan Nijel Amos naar het zilver. Hij schudde in de laatste rechte lijn nog een indrukwekkende eindsprint uit zijn benen en werd op ruime afstand tweede. Het brons ging naar Rudisha's landgenoot Timothy Kitum.

  Rudisha: "Dit is iets ongelooflijks"

  David Rudisha heeft zich met zijn wereldrecord ontpopt tot één van dé figuren van deze Spelen. De Keniaan was dan ook in de wolken met zijn prestatie. "Dit is geweldig, het is echt iets ongelooflijks. Ik ben zeer gelukkig", zegt Rudisha.

  Opmerkelijk: Rudisha liep de toptijd zonder de steun van een haas. "Ik voelde me bijzonder goed en ging voluit voor een snelle race. In Nairobi had ik dit jaar al eens 1'42"12 op hoogte gelopen. Dat was toen een hele snelle wedstrijd en het was ook zonder een gangmaker."

  "Ik wist dus dat ik een tijd rond 1'40" kon lopen, maar wachtte op de perfecte omstandigheden. Omdat het weer hier vandaag mooi was, heb ik het geprobeerd."

  "Hier op de Spelen komen en een wereldrecord lopen is iets speciaals. Ik heb erop getraind en geloofde erin dat het mogelijk was. Ik heb nooit getwijfeld aan de overwinning."