• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Heynen blaast de aftocht met zijn Duitsers

  Vital Heynen (rechts) presteerde al boven de verwachtingen door de kwartfinale te halen.

  De Olympische Spelen zijn afgelopen voor volleybalcoach Vital Heynen. Bulgarije was duidelijk te sterk. Ook titelverdediger VS mocht inpakken. De Italianen konden de Verenigde Staten een voetje lichten.

  Op voorhand sprak Vital Heynen over een gunstige tegenstander. Bulgarije staat maar één plaats hoger op de wereldranglijst en vlak voor de Spelen was er onrust in de tent. Zo werd bondscoach Stojtsjev de laan uitgestuurd na protest. Even later trok de bond dit ontslag weer in.

  Maar net op het juiste moment hebben de Bulgaren alles op een rijtje gekregen. Ze waren duidelijk een klasse beter dan de Duitsers. Vooral Tsvetan Sokolov bleek niet af te stoppen. In drie sets (25-20, 25-16 en 25-14) was hij goed voor 22 punten.

  Vital Heynen, die nog maar enkele maanden bondscoach is van Duitsland, kon geen tactische plannetjes bedenken om de Bulgaren af te stoppen. Georg Grozer, de sterspeler van Duitsland, was goed voor amper twaalf punten.

  Nikolaj Nikolov had de eer om het beslissende punt binnen te slaan. De Bulgaren vielen in extase op elkaar (foto). Hier en daar werd zelfs een truitje van het lichaam gerukt.

  Italiaanse volleyballers oppermachtig tegen VS

  Italië heeft een rijke volleybalgeschiedenis, maar de zilverenmedaillewinnaar van 2004 kwam niet zonder moeilijkheden door de groepsfase. Daar was in de kwartfinales niets van te merken. Titelverdediger Verenigde Staten werd eenvoudig met 3-0 opzijgezet.

  De Amerikanen speelden niet opperbest, maar de Italianen, met uitblinkers Zaytsev (16 punten) en Savani (19 punten) waren niet te stoppen. Ook de Amerikaanse opposite Clayton Stanley kon daar niets tegen inbrengen. Vier jaar geleden leidde hij de VS nog naar de titel, maar zo ver komt het in Londen niet.

  De titelverdediger kon enkel in de eerste set nog weerwerk bieden, maar daarna was het over. Aan het einde stonden duidelijke cijfers op het bord: 3-0 (28-26, 25-20, 25-20) voor Italië.

  Eerder op de dag had Brazilië zich al eenvoudig geplaatst voor de halve finales. Brazilië versloeg Argentinië met 3-0 (25-19, 25-17, 25-20). Italië en Brazilië nemen het in de halve finale tegen elkaar op.

  De andere kwartfinales zijn Polen-Rusland en Bulgarije-Duitsland. De halve finales worden vrijdag afgewerkt.