• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De gekste wedstrijdregels op de Spelen

  De wedstrijdreglementen van de olympische sporten bevatten soms pareltjes van regels. Wist u dat een zwemmer niet op de bodem mag staan springen? En dat een gymnaste gewoon moet verder turnen als haar hoepel aan het plafond blijft hangen?

  Waterpolo: spelers mogen tegenstanders niet in kruis grijpen

  De scheidsrechter moet een waterpolospeler uitsluiten als hij een brutale actie heeft ondernomen. Slaan, stampen, een elleboogstoot uitdelen of de tegenstander in het kruis grijpen zijn niet toegelaten.

  Ook verboden: water in het gezicht van een tegenstander pletsen.

   

  Jumping: een paard met een wondje aan het been wordt gediskwalificeerd

  Voor een jumpingwedstrijd controleert de jury of de benen van de paarden niet overgevoelig zijn. In het verleden gebeurde het wel eens dat ruiters chillipeper gebruikten om de benen van hun paarden extra gevoelig te maken. Uit angst voor brandende pijn zouden de paarden zich dan nog harder inspannen om de balken niet te raken.

  Vanwege die regel kwam Tiffany Foster vorig weekend in de problemen. Haar paard had tijdens de kwalificatieronde enkele schrammetjes opgelopen. Zonder dat er kwaad opzet aan te pas was gekomen. Maar daardoor werd het paar wel gediskwalificeerd in de volgende ronde. "Overgevoelige benen", luidde het.

  Schermen: de piste verlaten betekent akkoord gaan met verlies

  Als een schermer de piste verlaat, gaat hij impliciet akkoord met uitslag van de wedstrijd en de beslissingen van de jury.

  De Zuid-Koreaanse Shin Lam verloor vorige week in Londen haar wedstrijd na een twijfelachtige beslissing van de scheidsrechter. 45 minuten lang bleef ze op de piste zitten, omdat ze in beroep was gegaan tegen de uitslag.

  Openwaterzwemmen: deelnemers mogen niet op de bodem springen

  Zwemmers mogen hun oksels en de binnenkanten van hun dijen invetten. Zo vermijden ze dat hun huid daar geïrriteerd raakt door het schuren.

  Tijdens de race mogen deelnemers, als ze dat willen, op de bodem stilstaan. Maar ze mogen er niet op wandelen of springen. Ook verboden: te dicht bij de reddingsboten zwemmen en op die manier voordeel halen uit de golven.

  Ritmische gymnastiek: als de hoepel aan het plafond blijft hangen, turnt de gymnaste gewoon verder

  Als één van de voorwerpen (hoepel, bal, lint of knotsen) tijdens de oefening kapot gaat of blijft hangen aan het plafond, dan moet de gymnaste toch verder turnen. Ze zal voor het verliezen van het voorwerp op zich niet gestraft worden. Enkel voor de gevolgen ervan.

  Wetende dat ritmische gymnastiek zo goed als volledig draait om het correct behandelen van de voorwerpen, zou de bestraffing van die gevolgen wel eens behoorlijk zwaar kunnen zijn...

  Snelwandelen: de wandelaars raken de grond altijd met minstens één voet

  Uit onderzoek is gebleken dat het wereldrecord snelwandelen mathematisch onmogelijk haalbaar is voor een mens zonder het contact met de grond verliezen.

  Het feit dat de controle van de contactregel enkel door het blote oog gebeurt, zit daar mogelijk wel voor iets tussen. De controle is daardoor immers niet echt waterdicht. Vaak leiden de beslissingen van de jury dan ook tot discussies.