• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bolt duldt ook op 200 meter geen tegenstand

  Usain Bolt is de eerste man die zijn titel op de 200 meter verlengt.

  Jamaica heeft het volledige podium van de 200 meter bezet. Aan Usain Bolt was weer niets te doen. Blake drong aan, maar kwam toch ruim tekort. Met zijn tijd van 19"32 blijft Bolt wel een eindje van zijn eigen wereldrecord. Hij is wel de eerste man die zijn titel op de 200m verlengt.

  Usain Bolt had aangekondigd dat hij in de finale van de 200 meter zijn eigen wereldrecord (19"19) zou aanvallen. Zijn start was alvast veelbelovend. Hij had na enkele meters al een ontmoedigende voorsprong.

  Yohan Blake, die hem op de Jamaicaanse trials nog had verslagen, deed in de laatste rechte lijn wel nog een moedige poging om zijn leermeester bij te benen. Maar zelfs een uitlopende Bolt kon hij niet meer bedreigen.

  Omdat hij het in de laatste meters iets lichtzinniger opnam, raakte Bolt wel niet aan zijn eigen wereldrecord, dat hij op het WK in Berlijn liep. Met 19"32 evenaart hij wel de legendarische tijd waarmee Michael Johnson in Atlanta goud won.

  Door zijn zege heeft Bolt zo goed als zeker bewerkstelligd waarvoor hij naar Londen was gekomen: een legende worden. Hij is de eerste man die zijn titel met succes verdedigde.

  Hij heeft ook al vijf gouden medailles gewonnen en komt daarmee in de atletiekrangschikking op een gedeelde vierde plaats. Enkel Carl Lewis, Paavo Nurmi en Ray Ewry deden beter. Zaterdag kan Bolt er al een zesde gouden medaille aan toevoegen met de 4x100 meter-ploeg. Met een 1-2-3 op de 200 meter lijkt Jamaica al bij voorbaat gewonnen spel te hebben.

  Nederlander Martina wint opnieuw geen medaille

  Achter Usain Bolt en zijn landgenoten Yohan Blake en Warren Weir werd ook hard gebikkeld om de ereplaatsen. De Nederlander Churandy Martina won in Peking nog het zilver, maar moest die medaille achteraf afgeven omdat hij buiten zijn baan had gelopen.

  Martina slaagde er niet in die nare ervaring weg te poetsen. Hij werd pas vijfde, want moest nog Wallace Spearmon laten voorgaan. De Franse hoop Christophe Lemaitre eindigde zelfs maar op de zesde plaats.