• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Tia gaf visitekaartje af in kwalificaties"

  Tia Hellebaut werkte al haar sprongen af met lange broek.

  Tia Hellebaut heeft een uitstekende vorm geëtaleerd in de kwalificaties van het hoogspringen. De titelverdedigster sprong drie keer foutloos en plaatste zich moeiteloos voor de finale met 12. "Ik heb een goed gevoel", zegt ze. De finale van het hoogspringen is zaterdagavond.

  Tia Hellebaut was heel erg gefocust en faalde niet in een zonnig Londen. In lange broek ging ze - telkens bij haar eerste poging - makkelijk over 1,85m, 1,90m en 1,93m.

  De kwalificatiehoogte voor de finale was aanvankelijk 1,96m. Maar over 1,93m raakten "maar" 14 atletes. Er begon een lange discussie tussen alle hoogspringsters en de jury.

  Het verzoek was simpel: laat ons met 14 de finale springen en niet met zijn twaalven. Maar de jury was onwrikbaar, ook al omdat zo'n olympische finale aan een strikt tijdsschema gebonden is.

  Voor Hellebaut veranderde dat niks, want ze was al zeker van een finaleplaats. De vier atletes die niet foutloos over 1,93m sprongen, moesten wel over 1,96m om uit te maken wie zou afvallen. De Duitse Ariane Friedrich was het grootste slachtoffer.

  "Ik heb de wedstrijd goed gecontroleerd"

  "Ik ga met een goed gevoel naar de finale", zo reageerde Hellebaut na de kwalificaties. "Ik had dit wel verwacht, maar je moet het nog altijd doen op het juiste moment. En dat is goed gelukt."

  "Ik heb de wedstrijd goed gecontroleerd en moest niet 100% gaan. Dat was nu ook nog niet nodig. In die discussie heb ik me niet echt gemengd. Ik had een "clean sheet" op 1,93 meter, dus geen probleem."

  Zaterdag is de finale. "2,00 meter moet kunnen in principe, zeker als ik spring zoals nu. Ik heb me niet beziggehouden met de concurrentie. Ik heb me gefocust op mijn wedstrijd. Naar de anderen keek Wim (Vandeven, red) wellicht."

  Vandeven: "Tia heeft haar visitekaartje afgegeven"

  Wim Vandeven kende een drukke ochtend, want hij moest zowel Tia Hellebaut als Hans Van Alphen in de gaten houden. De coach was erg tevreden over de prestatie van zijn poulain en vrouw. "Tia heeft bewezen dat ze er klaar voor is."

  "Ze heeft haar visitekaartje afgegeven aan de andere springsters. Ze zijn gewaarschuwd. Wat ze zal moeten springen om een medaille te halen, is moeilijk te voorspellen. Deze Spelen zijn anders dan die van Peking. Maar Tia is in ieder geval klaar om lang mee te gaan."