• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Spanje en Rusland bij laatste vier in basketbal

  Spanje heeft zich bij de laatste vier geschaard in het olympisch basketbaltoernooi. De vice-olympische kampioen van 2008 klopte Frankrijk in een felbevochten duel. Ook Rusland staat in de halve finales.

  Spanje is het beste Europese basketballand van de jongste jaren, maar in Londen loopt het allemaal wat stroever. In de groepsfase verloor het twee keer en ook tegen Frankrijk was het alle hens aan dek.

  Onder impuls van spelverdeler Tony Parker sloegen de Fransen al snel een kloofje. Spanje werkte belabberd af, maar met een 37-34-ruststand in het voordeel van Frankrijk was alles nog mogelijk.

  Met vechtbasketbal nam Spanje even de leiding in het derde kwart. De Fransen gaven echter geen krimp en via Parker kwam ze toch weer op voorsprong. In een prangend slotkwart ging Spanje erop en erover, tot frustratie van Frankrijk. NBA-speler Batum liet zich opmerken met een vuile overtreding op Navarro (zie video). Het kalf was toen al wel verdronken.

  In de halve finales neemt Spanje het op tegen Rusland, dat met 83-74 won van Litouwen. Kirilenko (foto) was weer de grote man bij de Russen, met 19 punten en 13 rebounds. Hij kreeg steun van de sterke Mozgov, die Litouwen veel pijn deed onder de ring.

  Rusland en Spanje stonden in de groepsfase al eens tegenover elkaar. De Russen stonden toen na het eerste kwart met 28-11 in het krijt, maar wonnen toch nog met 77-74.