• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Heynen: "Als Duitser word je anders bekeken"

  Heynen: "Mijn enige doel was de ploeg overtuigen van mijn manier van werken."

  Vital Heynen heeft voor een stunt gezorgd door Duitsland naar de kwartfinales in het volleybal te loodsen. "Onverhoopt? Dat is een understatement", zegt de ex-coach van Maaseik in een gesprek met Het Nieuwsblad.

  "De Duitse pers had ons als toeristen bestempeld", opent Heynen. "We zaten in de zwaarste groep met onder meer wereldkampioen Brazilië en de VS (olympisch kampioen, red) en ook nog eens Servië, de Europese kampioen."

  Duitsland versloeg Servië en plaatste zich als vierde in zijn groep.

  "Mijn enige doel was het team overtuigen van mijn manier van werken. Ik denk dat ik daarin geslaagd ben." In de kwartfinales speelt Duitsland tegen Bulgarije.

  "Of dit onverhooopt is? Dat is een understatement", zegt Heynen. "Het is 40 jaar geleden dat Duitsland in de kwartfinales van het olympische toernooi raakte."

  "Ik had liever achter Tia Hellebaut gelopen"

  De Duitse sportcultuur is anders dan de onze, zo merkte Heynen de voorbije maanden. "De meest gestelde vraag is: "Wat is jouw programma?" Terwijl ik net flexibel wil zijn. De match van gisteren bepaalt het programma van vandaag. Dat is de grote fout van de Duitsers."

  Heynen snijdt ook een gevoelig thema aan. "Als Duitser word je anders bekeken", zegt hij. "Op straat krijg je al eens een opmerking over de oorlog."

  "Ik voel aan mijn spelers dat ze nog altijd die last dragen. Ik ben verrast dat ze nog altijd met een schuldgevoel zitten. Het ligt gevoelig."

  Nog dit tot slot: Heynen stapte de openingsceremonie met Duitsland. "Met gemengde gevoelens. Ze roepen "Germany", je stapt dan maar en zwaait wat. Maar ik ben geen Duitser. Zoveel liever had ik achter Tia Hellebaut gelopen."