• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zonderland wint hoogstaande rekstokfinale

  Epke Zonderland turnde een uitzonderlijk moeilijke oefening.

  De Nederlander Epke Zonderland heeft het goud veroverd op rekstok. Met zijn unieke combinatie van Cassina, Kovac en Kolman hield hij de Duitser Hambüchen en titelverdediger Zou Kai af. Vier turners scoorden meer dan 16 punten.

  Zonderland had zich als beste geplaatst voor de finale. Maar de lat werd hoog gelegd door de vijf turners die in de finale voor hem startten. Het was een hoogstaande finale waarin vier turners boven de 16 punten scoorden.

  Titelverdediger en regerend wereldkampioen Zou Kai turnde perfectie combinaties en eindigde met een dubbele salto, dubbele schroef. Hij zette een klein pasje, wat hem 3 tiende punt aftrek opleverde. Dat kostte hem uiteindelijk geen medaille, Zou pakte het brons.

  Zilver was er voor de Duitser Fabian Hambüchen. Vier jaar geleden in Peking was hij al goed voor brons. In Londen liet hij het beste van zichzelf zien. Hij turnde nagenoeg foutloos en kreeg de hoogste uitvoeringsscore van alle finalisten, maar door een mindere moeilijkheidsgraad moest hij zich tevreden stellen met het zilver.

  Epke Zonderland turnde de spectaculairste oefening van alle deelnemers. Hij liet de unieke combinatie van drie salto's zien (Cassina, Kovac en Kolman) en voerde ook zijn andere vluchtelementen perfect uit. Door zijn hoge moeilijkheidsgraad kon de 26-jarige Nederlander zich zelfs enkele slordigheidsfoutjes veroorloven. Met zijn score van 16,533 veroverde hij de olympische titel.