• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rusland "in staat van oorlog" door matige prestaties

  De Russen hadden Maria Sjarapova (l) liever een trapje hoger zien staan.

  De Russische minister van Sport zegt dat zijn land bijna "in staat van oorlog" verkeert. "We halen te weinig medailles op de Spelen", luidt het. Rusland wilde een 20-tal gouden medailles, maar de teller staat voorlopig nog maar op zeven.

  De twee sportieve grootmachten China en de VS zijn zo goed als niet te evenaren. Daarom hadden de Russen de derde plaats in het medailleklassement als doel vooropgesteld.

  Het derde grootste aantal medailles hebben ze momenteel wel te pakken (42), na China (64) en de VS (63). Maar wat het aantal gouden exemplaren betreft, is er nog veel werk aan de winkel om de 23 van Peking te evenaren. Met amper zeven gouden medailles moet Rusland voorlopig China, de VS, Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Frankrijk laten voorgaan.

  "Het land is bijna in staat van oorlog. We moeten het vaderland verdedigen! We richten al onze hoop nu op het gymnastiek en het synchroonzwemmen. Daarin zijn we nog sterk", zegt minister van Sport, Vitaly Mutko.

  "Natuurlijk hebben de supporters het recht om betere resultaten te eisen, maar een gouden medaille pakken is niet zo evident", zegt Alexander Zhukov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité.

  President Poetin heeft de 436 Russische atleten aangemoedigd om grote successen te behalen voor hun vaderland. Een premie van 100.000 euro per medaille moet voor extra motivatie zorgen. "Ons volkslied moet zo veel mogelijk weerklinken in de Londense stadions", zegt de Russische president.