• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Orica GreenEdge is net te snel voor team van Lefevere

  Jens Keukeleire pronkt met de leiderstrui.

  Het Australische Orica GreenEdge heeft de ploegentijdrit in de Eneco Tour gewonnen. Het was één seconde sneller dan Omega Pharma-Quick Step. Jens Keukeleire reed als tweede GreenEdge-renner over de finish en is leider.

  Omega Pharma-Quick-Step, dat zijn zinnen zet op de WK ploegentijdrit, vond in deze omloop de ideale test. De ploeg rond Boonen fietste aan het tussenpunt iets over halfweg een mooie richttijd.

  GreenEdge, daar nog maar met 5 renners, volgde op twee seconden. Maar de Australiërs hadden nog wat brandstof in hun tank overgelaten en hielden aan de finish een seconde over op Omega Pharma-Quick Step.

  De 23- jarige Keukeleire bolde als tweede van zijn team over de streep en wordt leider.

  Bij BMC, één van de kanshebbers op de overwinning, liep het helemaal fout toen Burghardt  in de slotfase moest afhaken. BMC wist het even niet meer en door een onoplettendheid gingen drie renners tegen de grond. Onze landgenoot Klaas Lodewyck was het grootste slachtoffer. Na enkele minuten reed hij toch traag naar de finish, maar Lodewyck was buiten tijd.

  BMC verloor een minuut op GreenEdge. Pech voor Taylor Phinney, tot dan derde in de stand, die een eventuele (eind)zege in deze Eneco Tour door zijn vingers ziet glippen.

  Keukeleire: "Tijdrit van zaterdag wordt belangrijk"

  Het werd een leuke dag voor Jens Keukeleire. De spurter kon dit seizoen nog niet winnen, maar is nu wel leider in de Eneco Tour. "Het was een verraderlijke race met veel wind", zegt hij.

  "Maar de ploeg deed het zeer goed met specialisten als Tuft, Durbridge en Mouris. Je voelt dat wel, telkens als die mannen doortrekken."

  "Dat ik leider word, is een beetje onverwacht. Het kon net zo goed iemand anders van onze ploeg geweest zijn. Ik zal proberen om de trui tot het einde te behouden. De tijdrit van zaterdag zal belangrijk worden."

  GreenEdge: "Misschien wordt Langeveld onze man"

  GreenEdge-ploegleider Lorenzo Lapage gunt Keukeleire de leiderstrui. "Het is een beloning voor wat hij voor onze ploeg deed in het voorjaar en de Giro", zegt Lapage.

  "Jens heeft er hard voor moeten werken. Want toen Kruopis lek reed, toen we al twee man achtergelaten hadden, moesten we met de overgebleven vijf voort."

  "Om je te  handhaven tussen stevige tijdrijders als Tuft, Durbridge, Mouris en Langeveld moet je stevig op je benen staan."

  "Met deze mannen kijken we uit naar de tijdrit van zaterdag in Ardooie. Misschien moeten we Langeveld wel uitspelen als onze man voor de eindzege."

  Lodewyck heeft uiteindelijk niets gebroken

  Voor Klaas Lodewyck is de Eneco Tour afgelopen. Hij kwam zwaar ten val en de BMC-renner kwam buiten tijd aan. "Ik kon de val niet ontwijken", zegt Lodewyck.

  "Er werd in onze oortjes geroepen dat iemand uit de rij geraakt was. Daardoor ontstond verwarring en tikte mijn voorganger het achterwiel van zijn voorganger aan. De twee sloegen tegen de grond en ik kon hen niet meer ontwijken."

  Lodewyck fietste nog naar de finish, maar zijn achterstand was te groot. Tot overmaat van ramp vreesde hij één of meer ribben gebroken te hebben, maar onderzoek leert dat dat niet het geval is.