• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  D'Hoore behaalt knappe vijfde plaats in het omnium

  Jolien D'Hoore is tevreden met haar vijfde plek.

  0 / 0

  Jolien D'Hoore is tevreden met haar vijfde plek.

  Jolien D'Hoore is vijfde geworden in het omnium. D'Hoore stond na de openingsdag vijfde en kon die plaats vandaag behouden. Ze deed het vanochtend goed in de achtervolging en werd ook vijfde in de scratch.

  In het omnium moeten de deelnemers zes disciplines afwerken: de baanronde, de puntenkoers en de afvalling stonden gisteren op het programma. Vandaag volgden de achtervolging, de scratch en de tijdrit.

  D'Hoore stond na gisteren op een knappe vijfde plaats in het klassement. Na de individuele achtervolging en de scratch bleef D'Hoore ook op die plaats. Het slotnummer was de tijdrit over 500 meter.

  D'Hoore reed de 500 meter in 36"585, daarmee kwam ze in de buurt van haar Belgische record (36"414). Met die tijd eindigde ze twaalfde. Haar vijfde plaats in het klassement kwam niet meer in gevaar. Een knappe prestatie voor D'Hoore, die tijdens het wereldkampioenschap in april van dit jaar nog op de negende plaats was geëindigd.

  De eindwinst was voor de Britse Laura Trott, die olympisch kampioene werd onder het oog van prins Harry en basketballer Kobe Bryant. In het slotnummer wipte Trott nog over de Amerikaanse Hammer, die vrede moet nemen met het zilver. De Australische Edmondson vervolledigt het podium.

  D'Hoore wordt vijfde in de scratch

  Het voorlaatste nummer was de scratch, een wedstrijd over tien kilometer waarin ook rondes gepakt kunnen worden.

  D'Hoore hield zich aanvankelijk rustig, maar probeerde even voorbij halfweg toch een aanval op te zetten met twee andere meisjes. Maar de drie kregen te weinig ruimte en werden gegrepen. D'Hoore fietste nadien attent mee voorin en reageerde op de aanvallen van leidster Hammer.

  Niemand kon wegrijden en D'Hoore nam het wiel van Hammer. Het kwam tot een eindsprint en daarin werd D'Hoore knap vijfde. De winst was voor de Australische Edmondson. Ze won voor Hammer.

  Goede achtervolging vanochtend

  Op de individuele achtervolging, niet haar specialiteit, deed D'Hoore het vanochtend goed. Ze nam geen te snelle start, maar kon haar inspanning uitstekend volhouden. Ze reed een goede slotkilometer en finishte uiteindelijk in 3'41"495.

  Met die tijd verbeterde D'Hoore haar eigen Belgische record op de achtervolging. Tijdens het WK in Melbourne reed ze eerder dit jaar 3'41"749.

  D'Hoore werd met haar tijd achtste in de achtervolging. Door die goede prestatie bleef ze vijfde in het klassement.  De Amerikaanse Sarah Hammer won de achtervolging en nam de leiding in het klassement over van Laura Trott.

  D'Hoore: "Ik ben meer dan tevreden"

  Jolien D'Hoore was opgetogen over haar prestatie. "Ik ben meer dan tevreden", zegt ze. "Ik mikte op een plaats bij de eerste tien, nu eindig ik net achter de vier groten. Ik kan dit echt niet geloven."

  "Beter doen was onmogelijk. Ik heb nergens spijt van. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat je dit of dat anders had moeten doen, maar het doel vandaag was mijn vijfde plaats verdedigen."

  "Wat ik nodig heb om op het podium te staan? Dat twee van de eerste vier ermee stoppen", sluit D'Hoore af.