• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wathelet en Lansink stoten door naar finale

  Jos Lansink ging enkel op de driesprong in de fout

  Grégory Wathelet en Jos Lansink hebben zich in de individuele jumpingcompetitie geplaatst voor de eerste finaleronde. Daarin gaan de 35 beste ruiters woensdag weer met nul punten van start. Voor Dirk Demeersman zitten de Spelen erop.

  Grégory Wathelet kwam als eerste Belg in actie met zijn paard Cadjanine. Op een moeilijk parcours deed hij het uitstekend. Enkel op de driesprong maakte hij een fout en dat kostte hem vier strafpunten. Het bracht hem op een totaal van 12 strafpunten waarmee hij als 26e doorstoot naar de finale.

  Ook Jos Lansink had het goede ritme meteen te pakken. Na een perfecte start tikte zijn merrie Valentina Van 't Heike op de valreep de laatste hindernis van de driesprong aan, maar voorts bleef de combinatie foutloos. Met een totaal van acht strafpunten en een elfde plaats gaat hij als beste Belg naar de finale.

  Dirk Demeersman zette een ontgoochelende prestatie neer met Bufero. Hij ging driemaal in de fout en dikte zijn totaal zo aan tot 20 strafpunten. Te veel om een finaleplaats af te dwingen want hij werd pas 38e. Philippe Le Jeune gaf eerder verstek door een blessure van zijn paard Vigo d'Arsouilles.

  Woensdag komen de beste 35 ruiters in actie in de eerste finaleronde en worden de tellers weer op nul gezet. De beste 20 ruiters strijden dan later op de dag voor de medailles in de tweede finaleronde.

  Lansink: "Dik tevreden"

  Jos Lansink leverde de beste prestatie af bij de Belgen. "Ik ben dik tevreden. Mijn paard sprong erg goed", zegt Lansink. "Ik denk dat ze bij de driesprong enkel wat opgezweept was door het publiek waardoor ze in de fout ging."

  Lansink is ambitieus voor de finale. "Ik zie het helemaal zitten. Iedereen begint weer op nul en heeft dus gelijke kansen. Het is net als in een Grote Prijs. We moeten er gewoon voor gaan."

  "De parcoursbouwer doet hier een prima job. Het wordt elke dag iets moeilijker en dat heb ik graag. Mijn paard springt vertrouwen rond op deze hoogtes en ook ik ben in vorm, maar in paardrijden is een fout natuurlijk snel gemaakt."

  Wathelet: "Cadjanine Z springt alsmaar beter"

  Grégory Wathelet was in zijn nopjes na het rondje met zijn paard Cadjanine Z. "Ze springt alsmaar beter en vooral, ze wordt kalmer en kalmer", zegt Wathelet.

  "Het probleem bij Cadjanine is dat ze een beetje nerveus is, maar de opeenvolgende proeven kalmeren haar. De fout die ik maakte is niet erg. Het belangijkste is dat we in de finale staan.  Alles wat nu nog komt, is bonus."

  Woensdag kan Wathelet met een propere lei opnieuw beginnen. "We moeten de rustdag goed doorkomen. Het paard moet rusten, want de inspanningen hebben elkaar de voorbije dagen snel opgevolgd. Maar Cadjanine heeft enorme kwaliteiten."

  Demeersman: "Laatste fout was er te veel aan"

  Dirk Demeersman slaagde er met 12 strafpunten niet in de finale te bereiken. Een fout op de laatste hindernis deed hem de das om. "Die laatste fout was er net te veel aan. Met acht strafpunten had ik de finale gehaald", zegt Demeersman.

  "De eerste twee fouten waren onnodig. Ik weet dat Bufero het wat moeilijk heeft met een waterbak na een hoge sprong, maar ik dacht dat het goed ging. Toch viel de paal eraf."

  "Bij de laatste sprong speelde ik wat op veilig. Ik hield Bufero wat te veel tegen waardoor het hem aan kracht ontbrak om de sprong te maken. Maar vandaag heb ik weinig fouten gemaakt, de eerste twee fouten zijn voor Bufero's rekening."

  Demeersman kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn Spelen. "Natuurlijk ben ik nu ontgoocheld, zeker na mijn prestatie van gisteren. Vandaag was ik evenwel niet de enige die fouten maakte, terwijl het kaf toch al van het koren gescheiden was. Daar kan ik dus wel mee leven."