• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tegenstander Van Tichelt betrapt op cannabis

  Delpopolo schakelde Dirk Van Tichelt in de achtste finales uit.

  De Amerikaanse judoka Nicholas Delpopolo is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geschorst wegens dopinggebruik. Hij testte positief voor cannabis. Delpopolo schakelde Dirk Van Tichelt uit in de categorie tot 73 kg.

  Nicholas Delpopolo was in de tweede ronde in de categorie tot 73 kg de tegenstander van onze landgenoot Dirk Van Tichelt. De Amerikaanse nummer 12 van de wereld won die kamp met yuko en eindigde uiteindelijk zevende in de competitie.

  Maar nu blijkt dus dat Delpopolo die dag meteen na de kamp tegen Van Tichelt een positieve plas heeft afgeleverd.

  De analyse van zijn urinestaal bracht de aanwezigheid van een verboden substantie aan het licht. Het gaat volgens het IOC om het actieve bestanddeel van cannabis.

  Delpopolo aanvaardt zijn uitsluiting. Hij beweert dat hij positief testte omdat hij voor de Spelen iets heeft gegeten waarvan hij niet wist dat er cannabis in verwerkt was. De 23-jarige judoka excuseert zich bij zijn fans en ploegmaten.

  Helaas voor Van Tichelt verandert de schorsing van Delpopolo niets aan zijn resultaat. De Belg was naar de Spelen gekomen voor een medaille, maar bleef teleurgesteld achter.

  Van Tichelt: "Levenslang schorsen"

  Het was even slikken voor Van Tichelt toen hij het nieuws vernam. "Het is echt balen om zoiets te horen. Ik hoop dat hij een flinke schorsing krijgt want het is heel frustrerend. Van mij mogen ze dopingzondaars levenslang schorsen, zelfs bij een eerste inbreuk."

  "Ik kan alleen maar blijven hopen dat iedereen het op dezelfde propere manier als ik wil doen. Ik heb eens goed gevloekt", besluit Van Tichelt.

  "Resultaat niet beïnvloed"

  Danny Belmans, de coach van Dirk Van Tichelt reageert relativerend op het bericht van de positieve dopingcontrole van Delpopolo. "Het is een spijtige zaak voor het judo, maar het heeft het resultaat niet beïnvloed. Dirk weet dat hij zelf beter had kunnen doen."

  Van Tichelt is nog steeds in Londen om enkele andere competities te bekijken. Belmans blikte nog eens terug op het ontgoochelende toernooi van Van Tichelt.

  "Gedane zaken nemen geen keer", zegt Belmans. "Bij Dirk is het nog niet helemaal doorgedrongen. Hij zal zich pas later realiseren dat al die inspanningen van de voorbije jaren in één kamp teniet zijn gedaan. Maar we kunnen de klok niet terugdraaien."