• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Marcel Kittel wint eerste rit in Eneco Tour

  Marcel Kittel sprint naar winst in de eerste rit.

  Marcel Kittel heeft de massaspurt in de eerste rit van de Eneco Tour gewonnen. In Middelburg was de Duitser van Argos rapper dan Arnaud Démare en Taylor Phinney.

  De wind blies heel de dag in het nadeel wat de rit op een slakkengangetje deed lijken.

  Na twee kilometer trokken Staf Scheirlinckx en Pablo Urtasun in de aanval. Ze kregen acht minuten, maar de twee lieten zich op 70 km van de streep al inlopen, omdat ze niet wilden opboksen tegen de wind.

  Alles bleef bij elkaar tot het eind, al probeerde Omega Pharma-Quick Step wel een waaier te trekken. Onder meer Tom Boonen, Stijn Vandenbergh en Gert Steegmans lieten zich zien.

  Een val (foto) in het slot ontregelde de sprintvoorbereiding. Kittel ging van ver aan en is leider.

  Kittel: "Het was heel hard"

  Marcel Kittel was dolblij met zijn tiende zege van 2012. "Dit was mijn eerste koers na mijn opgave in de Tour. Mijn zege was het resultaat van een sterk staaltje teamwork, maar voor mezelf was
  het een heel harde wedstrijd."

  "Na de Tour ben ik twee weken van de fiets gebleven en ik moest vandaag veel vechten om dit te kunnen waarmaken. Dit is een mooie dag", zei de Duitser.

  "Toen ik de Tour verliet was ik boos, maar ik besefte dat dat erbij hoort. Ik ben een ervaring rijker en stelde nieuwe doelen, waaronder de Eneco Tour. De ploegentijdrit? We gaan ons best doen."

  Boonen: "Het liep perfect tot de val"

  Het sprintplannetje van Omega Pharma-Quick Step werd verknald door de late valpartij op twee kilometer van de streep.

  In de kilometers daarvoor zat Boonen comfortabel in de rug van Kwiatkowski, Steegmans, Chavanel en Van Keirsbulck. "Maar de val veranderde de finale van de wedstrijd", sakkerde Boonen.

  "Ik zal plots alleen. Het was zwaar om vooraan te blijven door de wind en de snelheid. In de slotmeters kwam mijn sprint er niet meer uit. Tot de crash liep het perfect voor ons team. Dinsdag zullen we wel zien: de ploegentijdrit wordt een grote test voor iedereen."

  Kijk elke dag naar de livestream

  De Eneco Tour is elke dag live te volgen op Eén en via onze livestream. De uitzendigen beginnen om 14.30u. Ruben Van Gucht en José De Cauwer zorgen voor het commentaar.