• home
 • video
 • pas verschenen

  D'Hoore begint sterk aan het omnium

  Jolien D'Hoore werd op het afgelopen WK negende in het omnium.

  Jolien D'Hoore kan terugblikken op een uitstekende eerste dag van het omnium. Halfweg staat ze vijfde en heeft ze nog altijd uitzicht op de medailles. De Britse wereldkampioene Laura Trott staat aan de leiding.

  Jolien D'Hoore begon aan het omnium (zes onderdelen verspreid over twee dagen) met een tiende plaats als doel. Haar openingszet was voorzichtig: ze werd tiende op de baanronde. Haar tijd van 14"594 was wel een fractie beter dan de tijd die ze eerder dit jaar op dezelfde baan neerzette.

  In de puntenkoers lag D'Hoore even aan de leiding, nadat ze een ronde én een sprint had gewonnen. Maar ze zakte nog wat weg in het tweede deel van de wedstrijd. Met slechts vier strafpunten rukte ze wel op naar de vijfde plaats in de tussenstand.

  Die plaats hield ze ook vast in de afvalling. Ze reed een attente wedstrijd, spaarde veel energie en kwam nooit in de problemen. Maar op vijf sprints van het einde liet ze zich toch verrassen, tot haar eigen ergernis.

  In de strijd om het goud steken twee vrouwen erbovenuit. Wereldkampioene Laura Trott, die de baanronde en de afvalling won, en viervoudig achtervolgingskampioene Sarah Hammer hebben allebei 12 strafpunten. D'Hoore heeft er 20 en staat daarmee op drie punten van het brons.

  D'Hoore: "Ik voel me heel erg goed"

  "Normaal gezien ben ik een plaats bij de beste 10 of 12 waard, maar ik voel me heel goed", zegt Jolien D'Hoore na de eerste dag. "Ik recupereer ook snel en dat is belangrijk in het omnium."

  "De puntenkoers heb ik speciaal met een klein verzet gereden omdat ik een ronde wou nemen. In de afvalling vindt iedereen dat hij er op een stomme manier uitgaat. Het wordt moeilijk om de top vijf vast te houden, want de achtervolging is niet mijn sterkste punt. Maar ik kan misschien mijn slag slaan in de scratch."

  "In tegenstelling tot het WK heb ik weinig stress. Ik geniet van de sfeer en van het feit dat ik hier tussen zulke goeie wielrensters mag rijden."