• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Britten springen naar goud, Nederland pakt zilver

  De Britten hielden hun zenuwen onder controle in de beslissende barrage.

  Groot-Brittannië heeft in het Greenwich Park de olympische titel veroverd in de landencompetitie. De Britten haalden het in een spannende barrage van Nederland. Saoedi-Arabië eindigde op de derde plaats.

  Na een pittige strijd deelden Groot-Brittannië en Nederland de leiding met elk acht strafpunten en dus moest een barrage uitsluitsel brengen. Nick Skelton opende daarin de debatten met een foutloze ronde, maar ook Jur Vrieling liet geen steek vallen voor Nederland.

  Na een alweer vlekkeloos parcours van Ben Maher, was Maikel van der Vleuten de eerste die in de fout ging. De Nederlander kreeg acht strafpunten en dus moest Nederland hopen op missers van de Britten.

  Scott Brash maakte daarop één fout in zijn ronde en dat kostte  de Brit vier strafpunten. Marc Houtzager kon daar evenwel niet van profiteren want ook hij kreeg vier strafpunten.

  In een razend spannende ontknoping had Peter Charles (foto) het lot van de Britten volledig in eigen handen. Hij bezweek niet onder de druk en schonk Groot-Brittannië het goud met een foutloze ronde.

  Saoedi-Arabië eindigde met 14 strafpunten op ruime afstand van het topduo op de derde plaats en kaapte het brons weg voor de neus van Zwitserland en Zweden. De Verenigde Staten ontgoochelden en eindigden als uittredend kampioen pas op de zesde plaats.