• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Borlées blijven met lege handen achter

  De broers Borlée eindigen vijfde en zesde in de finale van de 400 meter.

  Kevin en Jonathan Borlée hebben geen rol van betekenis kunnen spelen in de finale van de 400 meter. Ze eindigden op de vijfde en zesde plaats. Kirani James, die ook al wereldkampioen is, won het goud. "We hadden zin in meer", reageren de Borlées ontgoocheld.

  Jonathan en Kevin Borlée waren in de halve finales minder goed voor de dag gekomen. Hierdoor moesten ze in de ongunstige banen 2 (Jonathan) en 9 (Kevin) starten.

  De broers waren rustig gestart. Ze kwamen in een vrij kansloze positie de laatste rechte lijn in. Zowel Kevin als Jonathan probeerde nog aansluiting te vinden met de top drie, maar dat zat er niet in.

  Kirani James, de jongeling uit Grenada, was de beste van het hele pak. In een scherpe tijd onder de 44 seconden (43"94) snelde hij naar de finish. Het zilver en brons waren voor twee andere jongens uit de Caraïben: Luguelin Santos en Lalonde Gordon.

  De broers Borlée moesten zich troosten met een rol in de schaduw. Kevin werd vijfde in 44"81, Jonathan werd nauwelijks later zesde in 44"83.

  Jonathan: "We hadden er meer van verwacht"

  De Borlées hadden zich ongetwijfeld meer voorgesteld van hun eerste (individuele) olympische finale. Ze staken hun ontgoocheling dan ook niet weg.

  "Ik heb het tactisch niet goed gedaan", geeft Kevin toe. "Ik ben niet te snel gestart. Baan 9 is ook lastig, want je denkt dan te veel na. Ik ben nog sterk geëindigd, maar ik had in een betere positie moeten liggen na 300 meter."

  "Door mijn probleempje met mijn bil kwam ik niet goed in mijn ritme", zegt Jonathan. "We hadden er meer van verwacht. Hier hebben we zo hard voor gewerkt. Maar het is toch een mooi toernooi geweest. We moeten tevreden zijn, maar we hadden zin in meer."

  "Dat ik met mijn tijd van zaterdag zilver had gehaald? Het is zaterdag niet. De omstandigheden zijn anders. Dat we over vier jaar weer een kans hebben? Ja, maar vier jaar is nog lang. Ik had graag gehad dat het er al meteen aankwam."

  Jacques Borlée: "Er moet meer rust zijn"

  Jacques Borlée, vader en coach van Kevin en Jonathan, had gemengde gevoelens na de finale. "We wilden meer, maar toch moeten we hier van genieten."

  "Het was moeilijk om de wedstrijd te volgen voor mij, met mijn twee kinderen erin. Er is ontgoocheling, omdat je zo hoog mikt en zij zo voorbeeldig en hard werken. Ze stuwen elkaar naar de top. Het doel was om hier 44"30 te halen."

  "Je moet ook erkennen dat er beteren waren. De buitenbaan van Kevin is geen excuus en ook de pijn bij Jonathan viel mee. We moeten dit analyseren. Er moet meer rust zijn, er was te veel stress. Wat ik hen zal zeggen? B-R-A-V-O."