• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tiki Gelana pakt goud op de marathon

  Tiki Gelana treedt in de voetsporen van haar landgenote Fatuma Roba.

  De Ethiopische Tiki Gelana heeft de marathon bij de vrouwen gewonnen. In een wedstrijd die geteisterd werd door de regen nam Gelana in de laatste kilometer afstand van haar twee overgebleven concurrentes.

  Het langeafstandslopen is traditioneel een sterk nummer voor atleten uit Afrika. Toch was het van 1996 en de Ethiopische Fatuma Roba geleden dat nog eens een Afrikaanse atlete de olympische titel op de marathon bij de vrouwen had gewonnen.

  Het weer in Londen was de vrouwen op de marathon niet gunstig gezind. Regenbuien teisterden de wedstrijd, die vooral in het begin erg tactisch leek te worden.

  Grote favoriete was de Keniaanse Mary Keitany, die in april nog voor de tweede keer op rij de marathon van Londen op haar naam had geschreven. Keitany dicteerde rond het 30 km-punt het tempo en zorgde voor een uitdunning van de kopgroep.

  Het leek een Afrikaanse wedstrijd te worden, maar de Russische Tatjana Petrova Arsjipova liep opnieuw naar de koploopsters. Dat was niet meer weggelegd voor wereldkampioene Edna Kiplagat, die de groep moest laten gaan.

  Met nog vijf kilometer bestond de kopgroep nog uit vier vrouwen: Mary Keitany en haar Keniaanse landgenote Priscah Jeptoo, de Ethiopische Tiki Gelana en de verrassend sterke Petrova Arsjipova.

  De grote favoriete Keitany was na iets meer dan 40 kilometer de eerste die moest afhaken. In de laatste kilometer pakte Gelana uit met de beslissende versnelling. Ze liet haar concurrentes achter en liep naar de olympische titel in 2u23'07. Jeptoo werd tweede op vijf seconden, het brons was voor Arsjipova.