• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pars beleeft moment de gloire met de hamer

  De Hongaar Krisztian Pars is de beste in het hamerslingeren.

  De Hongaar Krisztian Pars heeft als enige de 80-metergrens kunnen overschrijden in het hamerslingeren. Een worp van 80,59 meter leverde hem het goud op. Hij gaf daarmee de twee vorige olympische kampioenen het nakijken.

  Krisztian Pars ging als favoriet de finale in. Die rol had hij te danken aan zijn worp van 82,28 meter eerder dit jaar. En de Hongaar was op de afspraak. Hij liet zich niet afleiden door het tumult na de finale van de 100 meter en leverde bij zijn derde poging zijn beste worp af.

  De 30-jarige Pars hield zo de iets oudere titelverdediger Primoz Kozmus van zich af. De Sloveen had na het WK van 2009 zijn afscheid aangekondigd, maar hij maakte speciaal voor de Spelen van Londen zijn comeback.

  De Japanner Koji Murofushi is de verrassing op het podium. Met zijn 37 jaar leek het beste er wel af voor de olympische kampioen van 2004, maar Murofushi spaarde zijn beste worp van het seizoen voor het belangrijkste moment.