• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lin Dan klopt aartsrivaal opnieuw in finale

  Lin Dan gunt Maleisië geen eerste olympische titel.

  De Chinees Lin Dan is de eerste man die zijn olympische badmintontitel kan verlengen. Zijn eeuwige Maleisische rivaal Lee Chong Wei verloor opnieuw. Lee gaf in de derde set een 19-18-voorsprong uit handen: 15-21, 21-10, 21-19.

  Lin Dan en Lee Chong Wei keken elkaar ook vier jaar geleden in de ogen. Lee Chong Wei gaf achteraf toe dat hij in de finale in elkaar was gestort, maar dat gebeurde nu niet.

  Lin en Lee maakten er een titanenstrijd van om duimen en vingers van af te likken. In de derde set kregen we badminton van de bovenste plank. Lin maakte aanvankelijk wat foutjes en Lee kwam 9-5 voor. Maar Lin protesteerde over een uitgegeven bal en kreeg gelijk van de refs.

  Toch bleef Lee bijna de hele derde set leiden. Elke keer dat Lin gelijk maakte, schroefde Lee zijn niveau nog wat op. Een foute inschatting van Lee bij 19-18 was het kantelpunt. Lin ging erop en erover. In Peking scheurde hij zijn shirt nog kapot, maar nu hield Lin het iets beschaafder bij zijn viering (foto).

  Lin Dan verlengt zo zijn olympische titel, als eerste in de geschiedenis. Badminton staat wel maar sinds 1992 op het programma. Lee Chong Wei kon de eerste Maleisiër worden die goud won, maar hij is nu met twee zilveren medailles wel de succesvolste olympiër van zijn land.