• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kevin en Jonathan Borlée staan in de finale

  De broers Borlée mogen naar de finale van de 400 meter.

  Jonathan en Kevin Borlée hebben zich geplaatst voor de finale van de 400 meter. Kevin ging als tweede in zijn halve finale rechtstreeks door. Voor broer Jonathan was het bang afwachten, maar met de tweede verliezende tijd kon ook hij een finaleplaats afdwingen.

  Met zijn Belgisch record (44"43) in de reeksen zaterdagochtend had Jonathan zichzelf tot dé te kloppen man gebombardeerd. Maar in zijn halve finale, de tweede van drie, liep het door een blessure niet van een leien dakje. 

  Na een goede start hield Jonathan goed contact met Kirani James, maar kwam pas als vierde uit de laatste bocht. Hij kon zich achter James en Chris Brown nog naar een derde plaats knokken, maar het zou van zijn tijd (44"99) afhangen, want enkel de beste twee mochten rechtstreeks naar de finale.

  In de derde en laatste halve finale had Kevin Borlée (foto) weinig overschot, al kwam zijn rechtstreekse finaleplaats nooit in het gedrang. Hij werd tweede in 44"84, achter de Dominicaan Luguelin Santos (44"78). De tijd van Kevin was de vijfde van alle finalisten. 

  In die derde halve finale was de derde, Bryshon Nellum, drie honderdsten trager dan Jonathan Borlée, waardoor de Belg samen met de Australiër Steven Solomon als beste verliezer naar de finale mag.

  De finale wordt morgen om 22.30u gelopen.

  In de eerste halve finale snelde Lalonde Gordon naar de zege in 44"58. Daarmee deed hij maar liefst vier tienden van zijn persoonlijk record af. Demetrius Pinder pakte het tweede finaleticket in 44”94.

  Jonathan Borlée: "Was niet evident met lichte blessure"

  Jonathan Borlée had na zijn prestatie in de reeksen wellicht niet verwacht dat hij tot het einde had moeten bidden om de finale te halen. Een blessure die plots is opgekomen, speelde hem parten.

  "Ik heb een kleine verrekking aan mijn quadriceps", legt Jonathan uit. "We hebben de hele dag geprobeerd om het in orde te krijgen. Het was niet evident om zo te moeten lopen. Laat ons hopen dat het verbetert. Het is in ieder geval super dat ik de finale loop."

  "Of ik in de finale mijn tijd van zaterdag kan herhalen? Dat wordt lastig, maar we zullen wel zien. Ik zal in ieder geval voluit gaan", belooft hij.

  Kevin Borlée zag vanuit de catacomben hoe zijn broer pas derde werd in zijn reeks. "Maar ik heb me toch kunnen concentreren op mijn eigen wedstrijd."

  "We waren allebei heel zenuwachtig voor onze race. Maar het is schitterend dat we het halen, want de finale was ons eerste doel. Jo voelde zich de hele dag niet goed en ik had ook geen supergevoel op de baan. Maar het is een hele geruststelling dat we de finale halen."

  "Dit is voorbij, nu kunnen we vooruitkijken naar maandag. Alles kan nog, maar we zullen wellicht sneller moeten lopen om een medaille te halen. Het wordt belangrijk goed te recupereren."