Ga naar de inhoud

Jumpingploeg ontgoochelt in Londen

 zo 5 augustus 2012 15:21
Individueel staat Jos Lansink er nog het beste voor bij de Belgen.
De Belgische jumpingploeg is meteen uitgeschakeld in de landencompetitie. Geen enkele ruiter bleef foutloos in de eerste ronde. België werd in de eerste ronde pas 13e op 15 landen. Individueel doen Demeersman, Lansink en Wathelet wel nog mee. Le Jeune laat verstek gaan.

Philippe Le Jeune mocht weer als eerste ruiter de piste op. De wereldkampioen maakte twee fouten.

Eerst raakte Vigo d'Arsouilles met zijn achterste poten de waterbak, daarna tikte de dekhengst een balk aan op de driesprong. Het kostte Le Jeune acht strafpunten.

Grégory Wathelet liet 4 strafpunten optekenen, na een fout op hindernis 9: de Big Ben. Dirk Demeersman ging twee keer in de fout (8 strafpunten), Jos Lansink een keer (4 strafpunten).

België eindigde zo pas 13e op 15 landen, enkel de top 8 mocht door.

Eerste dag landencompetitie

  1. Saudi-Arabië - 1 strafpunt
  2. Groot-Brittannië - 4
  3. Nederland - 4
  4. Zweden - 4
  5. Zwitserland - 4
  6. Canada - 5
  7. Brazilië - 8
  8. Verenigde Staten - 8
  9. Mexico - 10
  10. Australië - 12
  11. Duitsland - 12
  12. Frankrijk - 14
  13. België - 16
    Lansink 4 strafpunten - Wathelet 4 - Le Jeune 8 - Demeersman 8
  14. Oekraïne - 21
  15. Chili - 22

Het slechtste resultaat valt weg. De top 8 stoot door.

Lansink is 17e in de individuele competitie

Individueel gaan alle Belgen wel door, maar enkel Jos Lansink staat nog op een redelijke positie. Hij staat gedeeld 17e met 4 strafpunten, de andere drie gedeeld 31e met 8 strafpunten.

Na de derde ronde blijven de beste 35 combinaties over: zij rijden woensdag de finaledag.

“Als je het team bekijkt was het een ontgoochelende dag", zegt Lansink. "Individueel ben ik er gelukkig wel nog bij en mijn paard is goed in vorm. Ik kan niet meer dan mijn best doen. Ik vond dat mijn paard een goede ronde heeft gereden, ondanks die fout.”

Guerdat: "Toch trots op mijn team"

Bondscoach Philippe Guerdat dramatiseerde de uitschakeling na de wedstrijd niet. “Natuurlijk zijn mijn ruiters teleurgesteld over de uitschakeling", zegt hij.

"We hebben vermijdbare fouten gemaakt en de kleine blessure van Vigo heeft ons een beetje gedestabiliseerd. Hij is ons beste paard, dus de druk op de rest van de ploeg was meteen groot. Maar we zijn ook niet de enige grote ploeg die uitgeschakeld is. Ik kan toch trots zijn op mijn team.”

Uitslagen Belgen