• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  China is de grote slokop in het badminton

  Cai en Fu wonnen ook het laatste badmintongoud voor China.

  Met de olympische titel in het dubbelspel bij de mannen heeft China zijn dominantie in het badminton compleet gemaakt. De Chinezen zorgen voor een olympisch unicum door in elk van de vijf onderdelen het goud weg te kapen.

  Na winst in het gemengd dubbel, het dubbel bij de vrouwen en in het enkelspel bij de mannen en vrouwen maakten Cai Yun en Fu Haifeng het Chinese plaatje compleet in dubbelspel bij de mannen.

  In de finale maakten de viervoudige wereldkampioenen komaf met de Denen Mathias Boe en Carsten Mogensen in twee sets: 21-16 en 21-15.  Cai en Fu zetten zo hun misser van vier jaar geleden recht, toen ze er met verlies in de dubbelfinale in eigen land niet in slaagden China al het badmintongoud te schenken.

  Met hun zilveren medailles zorgen ook de Denen voor een primeur. Denemarken is immers het eerste niet-Aziatische land dat in het dubbelspel bij de mannen een medaille weet te veroveren. Het brons ging naar de Zuid-Koreanen Chung Jae Sung en Lee Yong Dae.

  Het dubbelspel bij de mannen is pas sinds de Spelen van 1992 een olympische discipline. Enkel Korea, Indonesië, Maleisië, China en Denemarken konden er al eremetaal winnen.