• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Over enkele jaren zeggen we: "We waren erbij""

  Appelboom: "Er is geen reden waarom we Nederland niet achterna zouden gaan."

  De olympische zwemweek zit erop. Cocommentator Sidney Appelboom maakt een balans op voor Sporza. Hij kan niet om Michael Phelps heen en hij is vernietigend voor Australië. "En Fanny Lecluyse moet eens goed nadenken", vindt hij.

  "Ondanks een moeilijk begin op de 400 meter wisselslag (hij viel toen buiten de medailles, red) werd Michael Phelps toch weer de zwemmer van het toernooi", opent Appelboom.

  "Gaandeweg zag je zijn lichaamstaal veranderen. In 2016, 2020 of 2024 gaan we nog van Phelps dromen. Over enkele jaren zeggen we vast en zeker: "We waren erbij.""

  "De VS waren trouwens outstanding. Met 30 medailles en de helft van alle gouden medailles hebben de Amerikanen hun dominantie in de zwemsport weer in de verf gezet."

  "Australië, het zwemland bij uitstek, verkeert in een diepe crisis. Het haalde maar één keer goud. James Magnussen (foto), vooraf aangekondigd als de te kloppen man, heeft het niet gedaan."

  "De Chinezen deden het dan weer uitstekend, met Sun en Ye. Je ziet dat China zich de laatste jaren heeft opengesteld. Dat loont. Chinezen trainen in de VS en Australië en geven hun ogen de kost."

  En Frankrijk, met Agnel, Manaudou en Muffat? "Dat land heeft 200 professionele zwemcoaches en heeft een prachtige onderbouw. Nu plukt het daar de vruchten van en er is nog talent op komst."

  "Fanny Lecluyse moet stilstaan bij haar prestatie"

  En de Belgen? "De mannen hebben het schitterend gedaan", vindt Appelboom. "De 4x100m-ploeg (vrije slag, red) heeft een fantastische prestatie neergezet. We moeten daar een traditie in kweken, vind ik."

  "Bij de vrouwen daarentegen was het bijzonder mager. Bij Kimberly Buys hing het af van enkele honderdsten. Met wat meer geluk staat ze in de halve finale. Fanny Lecluyse (foto) is mij tegengevallen. Zij moet eens goed nadenken nu en stilstaan bij haar prestatie."

  Appelboom besluit met een positieve noot. "Nederland pakte wel enkele zwemmedailles. Er is geen reden om onze noorderburen niet achterna te gaan. We moeten van deze heropleving profiteren."