• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Acker zakt, maar medaille kan nog

  Evi Van Acker raakte haar leidersplaats kwijt.

  Evi Van Acker is haar leidersplaats in de Laser Radial-klasse kwijtgeraakt. Ze werd achtste en derde in de twee regatta's van vandaag en zakt in het klassement naar plaats vier, maar behoudt uitzicht op een medaille.

  Van Acker was niet goed weg in de negende regatta. Ze zeilde na de eerste boei zelfs pas op plaats 16. Halfweg de wedstrijd maakte Van Acker tijd en vooral plaatsen goed. Ze zeilde naar plaats 8, maar meer opschuiven zat er niet meer in voor de Gentse.

  Door haar achtste plaats verloor Van Acker de leiding in het klassement opnieuw aan Annalise Murphy. In de tiende regatta was Van Acker veel beter weg. Ze zeilde meteen in vierde positie en bleef in het zog van haar grootste concurrentes Xu Lijia, Marit Bouwmeester en Annalise Murphy.

  Naarmate de wedstrijd vorderde moest Van Acker Bouwmeester en Xu laten gaan. Ze finishte wel nog als derde, maar zakt in het klassement zo terug naar plaats vier. Ze heeft wel maar 1 punt achterstand op de leidster in het klassement, de Chinese Xu. Annalise Murphy werd negende en moet zich in het klassement nu tevreden stellen met plaats drie, met evenveel punten als Van Acker.

  Maandag volgt de medal race met de beste tien zeilsters van het veld. In die medal race tellen de punten dubbel. Als Van Acker één van haar drie concurrenten achter zich houdt, heeft ze een medaille. Als ze alle drie haar concurrenten achter zich houdt, heeft ze goud.

  Van Acker: "Kleine tik gehad, maar toch niet slecht"

  Evi Van Acker tuimelde zaterdag van de vierde naar de eerste plaats, maar zelf focuste ze vooral op de positieve dingen. "Ik sta nu vierde, maar eerste of vierde maakt niet uit omdat we op een punt van elkaar staan."

  "In de eerste race neem ik enkele verkeerde beslissingen, voor het eerst op deze Spelen. Ik ben nog goed teruggekeerd, dus ik mag niet ontevreden zijn. Ook over mijn tweede race ben ik tevreden."

  "Ik heb misschien een kleine tik gehad vandaag, maar als je op één punt van het goud staat, dan doe je het toch niet zo slecht. Het enige was telt is de medal race. Wie die wint, pakt het goud. Je moet dus niet achterom kijken."

  Het vertrouwen bij Van Acker is nog altijd onaangetast, vooral ook omdat ze goeie ervaringen heeft met de medal race. "Bovendien is het op het noord-parcours en dat ligt me."

  "Ik heb nog nooit zo'n spannende medal race gevaren, maar het is goed dat er weinig verschil is tussen de zeilsters. Nu kan er geen vuil spel gespeeld worden. Ik zal mijn eigen race varen. Als ik doe wat ik kan, komt het wel goed."

  Wat is de sleutel in de finale? "Ik moet kalm blijven en heel gefocust bij de start. Dan heb ik al half gewonnen. Zelfs als ik achterlig, kan ik nog veel rechtzetten. Dat bewees ik hier al."

  Stand Laser Radial (na 10 regatta's)

  1. Xu Lijia (Chn) 33 punten
  5 - 8 - (11) - 3 - 5 - 4 - 1 - 4 - 1 - 2
  2. Marit Bouwmeester (Ned) 33
  (6) - 3 - 4 - 5 - 6 - 1 - 4 - 3 - 6 - 1
  3. Annalise Murphy (Ier) 34
  1 - 1 - 1 - 1 - 8 - (19) - 2 - 10 - 3 - 7
  4. Evi Van Acker 34
  3 - 2 - 3 - (8) - 1 - 5 - 8 - 1 - 8 - 3
  5. Alison Young (Gbr) 52
  6. Gintare Scheidt (Lit) 68
  7. Sari Multala (Fin) 74
  8. Veronika Fenclova (Tsj) 87
  9. Paige Railey (VSt) 92
  10. Tania Elias Calles (Mex) 100