• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sun zegeviert op 1.500m vrij na tumultueuze start

  Sun was geëmotioneerd na zijn knappe zege.

  De Chinese zwemmer Sun Yang heeft de olympische titel veroverd op de 1.500 meter vrij. Na een tumultueuze start flirtte Sun met de diskwalificatie, maar uiteindelijk haalde hij het toch in een wereldrecord.

  Sun sprong veel te vroeg in het water, naar verluidt door een schreeuw uit de zaal. De scheidsrechters toonden begrip en sloten de Chinees niet uit. De start werd gewoon opnieuw gedaan en Sun liet het allemaal niet aan zijn hart komen.

  De 20-jarige Chinees bouwde gestaag een grote voorsprong uit en verbeterde zijn eigen wereldrecord met 3"12. De Canadees Ryan Cochrane haalde op meer dan 8 seconden het zilver binnen. Het brons ging naar de Tunesische titelverdediger Oussama Mellouli.

  Voor Sun, die in Australië traint, is het zijn tweede gouden medaille in Londen. De Chinees was ook al de beste op de 400 meter vrije slag. Hij kon zijn emoties niet bedwingen en sloeg als een bezetene in het water. Toen hij de hand had geschud van zijn concurrenten zwom hij het bad uit en begon hij aan de kant minutenlang te huilen.

  "Door het lawaai in de tribunes maakte ik die valse start", zei Sun achteraf. "Ik dacht dat de jury me zou diskwalificeren en maakte me een hoop zorgen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. En aan de mensen die denken dat China al zijn medailles te danken heeft aan doping wil ik dit zeggen: succes is de vrucht van heel hard werken."