• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pistorius strandt in halve finale op eerste Spelen

  Pistorius (r) wisselt nummers met Kirani James (l).

  Oscar Pistorius heeft zijn debuut op de Spelen niet gemist. De Zuid-Afrikaanse paralympiër wiens beide onderbenen geamputeerd zijn, haalde de halve finales op de 400 meter. Daarin is hij achtste geëindigd in 46"54.

  Pistorius is de huidige paralympische kampioen op de 100, 200 en 400 meter. De Zuid-Afrikaan sprint met protheses uit koolstofvezel, zijn “blades”. Zijn persoonlijk record op de 400 meter is 45"07. Voor een paralympiër is dat uitzonderlijk. Maar Pistorius is realistisch: “De absolute top is voor mij onbereikbaar."

  Oorspronkelijk miste hij nipt de internationale limiet voor de individuele 400 meter, maar hij werd door het Zuid-Afrikaans Olympisch Comité toch opgevist. Met de 4x400 meterploeg was hij eerder al geplaatst.

  “Ik ben heel trots en gelukkig dat ik in Londen mag deelnemen. Wat een eer dat ik Zuid-Afrika mag vertegenwoordigen. Het wordt een ongelofelijke levenservaring”, zegt Pistorius.

  Zijn succes dankt hij aan zijn moeder. “Vroeger zei ze me elke morgen: “Kom, doe je protheses aan”, net zoals ze tegen mijn broer zei “Doe je schoenen aan”. Ik heb het dus nooit als een handicap ervaren, veeleer als speciale schoenen.”

  Pistorius kwalificeerde zich voor de halve finales met zijn beste tijd van het seizoen (45"44). In zijn halve finale liep hij iets minder sterk. Hij werd achtste in 46"54. Op 9 augustus loopt de Zuid-Afrikaan ook nog de 4x400 meter met Zuid-Afrika.

  "Wat een fantastische sfeer. De 70.000 toeschouwers lijken er wel 170.000. Mijn tegenstanders zijn stuk voor stuk 'gentlemen'. Na de streep wisselde ik wedstrijdnummers met Kirani James, een geweldige man. Het doet deugd dat de andere sprinters me respecteren."

  Deelname onder vuur

  Sommige atleten hebben hun bedenkingen bij Pistorius’ deelname aan reguliere toernooien. Onder anderen tweevoudig olympisch kampioen op de 400 meter Michael Johnson gelooft dat Pistorius mogelijk bevoordeeld wordt door de protheses.

  “Ik ken Oscar goed. Hij is een geweldige persoonlijkheid en een rolmodel voor mensen met een fysieke beperking. Maar het is niet bewezen of hij bij het lopen al dan niet voordeel haalt uit zijn protheses. Zolang dat niet bewezen is, vind ik dat hij niet mag toegelaten worden in gewone races.”

  Omdat Pistorius geen onderbenen heeft, zou hij minder last hebben van verzuring dan de andere atleten. Hij zou door de protheses ook minder inspanning moeten leveren om zijn lichaam af te duwen.

  Ook huidig olympisch kampioen op de 400 meter LaShawn Merritt uitte zijn bezwaren. “Het gaat hier over technologie en technologie wordt elke dag beter. Ik ken nog een atleet met protheses. Oorspronkelijk liep die de 200 meter in 23 seconden, maar na een kleine verlenging van zijn protheses liep hij plots 21 seconden.”

  Maar Pistorius ondervindt ook nadeel door zijn “blades”. “De strekking van de enkel speelt tijdens de eerste stappen een grote rol. Omdat Oscar geen enkelgewricht heeft, start hij sowieso trager dan de rest”, zegt professor Christophe Delecluse van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven.

  Pistorius houdt zich sterk onder de kritiek. “Als ik er zoveel voordeel uit zou halen, waarom dringen er dan niet veel meer mindervalide atleten door tot de wereldtop?"