• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Phelps neemt afscheid met goud op estafette

  De Amerikanen sloten het zwemtoernooi af met een gouden medaille.

  Michael Phelps heeft zijn olympische carrière in stijl beëindigd. Met het Amerikaanse team veroverde hij de olympische titel op de 4x100m wisselslag. "Ik heb alles bereikt wat ik wou in mijn carrière", zegt de 27-jarige zwemmer. "Het is tijd voor iets anders."

  Grevers bracht de Amerikanen meteen op kop met een heel snelle opening op de rugslag, maar tijdens de schoolslag moest Hansen wat terrein prijsgeven op de Japanner Kitajima.

  Phelps moest orde op zaken zetten tijdens de vlinderslag en deed dat ook. Hij bouwde een mooie voorsprong op voor Adrian die de buit helemaal binnenhaalde voor Amerika in 3'29"35. Japan tikte als tweede aan, het brons was voor Hongarije.

  Voor de Amerikanen is het al de achtste keer op een rij dat ze op dit nummer olympisch goud pakken. Voor Phelps is deze laatste titel een fraai orgelpunt op een indrukwekkende olympische carrière. In totaal won hij maar liefst 22 medailles, waarvan 18 gouden.

  Phelps: "Alles bereikt wat ik wou"

  Ondanks een moeizame start, wist Michael Phelps zijn status ook in Londen nog wat meer luister bij te zetten. De Amerikaan zet nu een punt achter een indrukwekkende carrière. "Ik heb beslist om nu te stoppen, omdat ik niet wil doorgaan tot mijn 30e", zegt Phelps.

  "Dat is geen belediging voor zij die dat wel doen, maar ik heb geen zin om er nog eens drie jaar bij te doen. Ik heb alles bereikt wat ik wou in mijn carrière. Het is dus niet nodig om voort te doen. Nu is het tijd voor iets anders."

  Ook voor trainer Bob Bowman wordt het wennen. "Dit is een heel bijzondere emotie, zoet en bitter tegelijk. Het zal vreemd zijn om zonder hem te gaan trainen. Naarmate de tijd vordert, zullen we steeds meer appreciëren wat we samen gedaan hebben, iets ongelofelijks."

  Speciale ceremonie voor Phelps

  Michael Phelps werd na afloop van de estafette nog één keer speciaal in de bloemetjes gezet in het Aquatics Centre. FINA-voorzitter Julio Maglione overhandigde de Amerikaan een zilveren trofee voor zijn indrukwekkende olympische carrière (foto). De meest succesvolle olympiër ooit liet zich de staande ovatie een laatste keer welgevallen.