• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Knuffel-Brit Farah ontzegt Bekele 3e titel op rij

  Thuisloper Farah laat het publiek uit zijn dak gaan

  Mo Farah heeft een knotsgekke Britse atletiekavond besloten met een titel op de 10.000 meter. Kenenisa Bekele kwam tekort in de slotronde. Zijn jongere broertje Tariku won wel het brons.

  Kenenisa Bekele had een afspraak met de geschiedenis, want geen enkele man was er ooit in geslaagd drie keer op een rij de 10.000 meter te winnen. Bekele had bovendien de hulp van zijn broertje Tariku om hem naar het goud te stuwen.

  De Ethiopiërs namen halfweg ook de wedstrijd in handen, maar Mo Farah en de verrassende Amerikaan Galen Rupp (een blanke atleet!) hadden schijnbaar geen moeite om het tempo te volgen.

  Toen de bel ging nam Farah resoluut over. Kenenisa Bekele probeerde terrein goed te maken, maar de scherpe eindsprint van weleer is afgebot met de jaren. Farah liet iedereen zijn hielen zien, Rupp kon nog het dichtst bij de Brit blijven.

  Achter de twee haakte Kenenisa Bekele definitief af, waardoor zijn broer Tariku het brons kon oprapen. Het publiek in het Olympic Stadium had echter alleen maar aandacht voor Farah, die voor een derde Britse atletiektitel in een uur zorgde.

  Farah verhuisde op jonge leeftijd van Somalië naar Groot-Brittannië. Dankzij zijn topprestaties op de lange afstand en in het veld van de voorbije jaren wordt de 29-jarige atleet in zijn nieuwe vaderland door iedereen aan de borst gedrukt. Hij vierde zijn overwinning met zijn vrouw en kind op de piste.