• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jamaicaanse Fraser treedt in legende op 100m

  Shelly-Ann Fraser-Pryce herhaalt het kunststukje van Gail Devers en Wyomia Tyus.

  Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft haar olympische titel op de 100 meter kunnen verlengen. Haar razendsnelle 10"75 was de Amerikaanse Carmelita Jeter te machtig. Het is pas de derde keer dat een vrouw haar titel met succes verdedigt. Gail Devers en Wyomia Tyus deden het haar voor.

  Slechts enkele uren voor de finale moesten de vrouwen nog de halve finales afwerken. Daarin was de Amerikaanse Carmelita Jeter de snelste voor Shelly-Ann Fraser-Pryce.

  Jeter had dus goeie hoop om aan haar wereldtitel van 2011 een olympische titel te voegen. Maar in de finale was Fraser-Pryce net als in Peking weer op de afspraak, in een snelle 10"75. Jeter kwam drie honderdste seconde later over de finish, maar ze haalt op haar 32e wel haar eerste olympische medaille.

  Veronica Campbell-Brown, nog een Jamaicaanse, legde beslag op het brons, goed voor haar zesde olympische medaille uit haar carrière (3x goud, 1x zilver en 2x brons).

  Fraser-Pryce is nog maar 25 jaar, maar heeft wel al twee olympische titels op het koninginnennummer op zak. Vier jaar geleden ging ze nog door het leven als Fraser, maar sinds haar huwelijk met haar jeugdvriend Jason Pryce staat ze bekend als Fraser-Pryce.