• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hoe zit de medaillerace in het zeilen in elkaar?

  De Laser Radial-klasse kent maandag zijn winnares. Wordt het Evi Van Acker?

  Maandag wordt de finale gevaren en weten we of Evi Van Acker een medaille in de wacht kan slepen. Maar hoe zit zo'n medaillerace in elkaar?

  De voorbije dagen hebben de zeilsters in de Laser Radial-klasse tien races (of regatta's) afgewerkt. Maandagnamiddag volgt de finale, de zogenoemde medaillerace (medal race).

  De winnaar in het zeilen is diegene met de minste punten. Punten worden gegeven voor de positie na een race (1 punt voor de winnaar, 2 voor de tweede, enz.). Hoe hoger een zeilster in een regatta eindigt, hoe minder punten ze dus krijgt.

  Van de tien regatta's mag de slechtste regatta geschrapt worden. Voor Evi Van Acker (foto) is dat één van haar drie achtste plaatsen.

  Aan de medaillerace doet enkel de top tien na tien regatta's mee. De punten die erin gescoord worden tellen dubbel (dus 2 voor de winnaar, 4 voor de tweede, enz.).

  Bij het ingaan van de medaillerace staat Van Acker vierde, met even veel punten (34) als de Ierse Annalise Murphy. Ze staan allebei één punt achter de leidsters, de Chinese Xu Lijia en de Nederlandse Marit Bouwmeester.

  Als Van Acker de andere drie achter zich kan houden, dan wint ze goud.

  Live

  De race wordt maandag om 14u gevaren in Weymouth & Portland, aan de Britse zuidkust, en is te volgen in Sporza op Canvas en via livestream op sporza.be