• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gouden Rutherford maakt sprong van zijn leven

  Het is de eerste grote titel voor de 25-jarige Greg Rutherford.

  Greg Rutherford is de 2e Britse olympische kampioen in het verspringen. Enkel Lynn Davies deed hem dit voor in 1964. Rutherford sprong ruim verder dan Mitchell Watt en Will Claye.

  Het was niet echt een hoogstaande finale van het hoogspringen. De titelverdediger Irving Saladino, een Panamees, ontbrak. Hij faalde al in de kwalificaties, met drie nulsprongen. Ook de olympische kampioen van 2004, Dwight Phillips, was er door een blessure niet bij.

  Omdat hij de verste sprong van het jaar achter zijn naam had, laaide de hoop op een titel in eigen land op bij Greg Rutherford. En de roodharige 25-jarige ontgoochelde niet. Hij nam de leiding bij zijn tweede sprong (8,21meter) en deed er nog een schepje bovenop bij zijn vierde sprong (8,31meter).

  8,31 meter is wel de kleinste afstand voor een olympische kampioen van de voorbije 40 jaar. Dat zal Rutherford ongetwijfeld worst wezen, want hij torende dan ook nog eens boven de rest van het veld uit. Mitchell Watt, die vorig seizoen iedereen overvleugelde, sprong in zijn laatste poging nog naar het zilver. Zijn 8,16 meter was wel ver verwijderd van zijn persoonlijk record (8,54 meter).