• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ennis bezorgt Britten eerste atletiekgoud

  Ennis gaf de concurrentie nadrukkelijk het nakijken.

  De Britse Jessica Ennis heeft in eigen land op overtuigende wijze de olympische titel veroverd op de zevenkamp. Het is meteen de eerste gouden medaille in de atletiek voor Groot-Brittannië op deze Spelen.

  Ennis leidde de dans na de eerste dag en ging zaterdag gewoon door op dat elan.  Met een sprong van 6,48 meter in het verspringen werd ze  tweede na Tsjernova. In het speerwerpen, haar zwakste onderdeel, pakte ze uit met een persoonlijk record van 47,49 meter.

  De Britse gaf haar titel nog wat extra glans met de zege in de afsluitende 800 meter en haalde uiteindelijk een totaalscore van 6.955 punten.

  Ennis, die de Spelen van Peking miste door een blessure, bezorgde Groot-Brittannië zo meteen zijn eerste atletiekgoud op deze Spelen. De Litouwse Austra Skujyte begon als tweede aan de 800 meter, maar na een ware lijdensweg strompelde ze als laatste over de finish en verspeelde zo een medaille.

  Het zilver ging aanvankelijk naar de Russische Tatyana Tsjernova, nadat de Duitse Lilli Schwarzkopf gediskwalificeerd was omdat ze tijdens de 800 meter buiten de piste zou gelopen hebben. Het Duitse team diende echter een klacht in en kreeg gelijk. Zo kreeg Schwarzkopf toch het zilver, terwijl Tsjernova vrede moest nemen met het brons. Sara Aerts moest opgeven tijdens de eerste dag.