• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Captain Canada zet record neer met 10e Spelen

  Millar sluit ook deelname aan de Spelen van Rio niet uit.

  De Canadese ruiter Ian Millar heeft zaterdag olympische geschiedenis geschreven. De 65-jarige Millar startte in de eerste kwalificatieronde in de jumping met zijn paard Star Power en werd zo de eerste atleet die aan tien Olympische Spelen deelnam.

  Millar debuteerde als 25-jarige op de Spelen van '72 in München en miste door een boycot van het Westen enkel de OS van Moskou in '80. Pas vier jaar geleden in Peking won hij zijn eerste medaille met  zilver in de ploegjumping.

  In Canada staat nationale held Millar bekend als 'Captain Canada'. De ruiter voelt zich nog steeds zo fris als een hoentje. "Ik voel me fysiek nog even goed als aan het begin van mijn olympische carrière. Bovendien heb ik nu meer kennis en ervaring. De toprijders worden steeds ouder omdat het veel tijd vergt om regelmatig te presteren."

  Aan stoppen denkt Millar voorlopig nog niet. Niet hij, maar zijn paard zal beslissen over deelname aan de Spelen in 2016. "Als Star Power dan nog fit is, dan doe ik binnen vier jaar ook in Rio mee", zegt Millar.

  Met zijn tiende deelname snoept Millar het record af van Oostenrijkse zeiler Hubert Raudaschi, die het in 1996 na negen Spelen voor bekeken hield. Ook de Letse schutter Afanasijs Kuzmins heeft negen Spelen op de teller. Hij maakte afgelopen week zijn comeback na een lange afwezigheid.