• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Beschoten Nellum grijpt net naast finaleplaats 400 meter

  Na maanden revalidatie stoot Nellum presteert Nellum knap met een negende tijd.

  De Amerikaan Bryshon Nellum is in 2008 beschoten in zijn benen. “Zal ik ooit nog kunnen lopen?”, vroeg hij wanhopig na het incident. Het verdict: na 3,5 jaar revalidatie liep hij een sterke olympische halve finale op de 400 meter.

  Het drama voltrok zich op Halloweenavond, 2008. Een onherkenbare man sprong uit een auto en schoot hem bewust in de benen. De dader vluchtte weg.

  Nellum is een beloftevolle sprinter. Zijn coach Ron Allice vermoedt dan ook dat het een poging was om zijn atletiekcarrière kapot te maken. “Waarom beschoten ze hem anders in zijn benen en niet in zijn borst?”

  De dokters verzekerden hem dat hij zou genezen. Maar een topcarrière in de atletiek zat er volgens hen niet meer in. De 23-jarige Nellum dacht er echter anders over en begon aan een maandenlange intensieve revalidatie. Hij baande zich opnieuw een weg naar de top, en kijk: vier jaar na het ongeval wordt hij derde in de Amerikaanse trials voor de Spelen. Samen met LaShawn Merritt en Tony McQuay is hij in Londen om de 400 meter te lopen.

  Na zijn lange revalidatie zette Nellum in Londen twee knappe prestaties neer. De Amerikaan werd in 45"29 tweede in de vierde reeks. In de halve finales was hij met 45"02 drie honderdsten te traag om zich te kunnen plaatsen voor de finale. Nellum had - gelukkig voor Jonathan Borlée die achtste werd - de negende tijd.