• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Baanwielrenster met extreme haaruitval wint goud

  Baanwielrenster Joanna Rowsell (r) is alopeciapaitënte.

  De talentvolle pisterenster Joanna Rowsell (23) is een rolmodel voor alopeciapatiënten. Ze pakte met Dani King en Laura Trott goud op de ploegenachtervolging.

  Rowsell werd met Groot-Brittannië al drie keer wereldkampioen in de ploegenachtervolging. Ze lost met haar Britse ploegmates Laura Trott en Dani King de verwachtingen in en won goud op de ploegenachtervolging. Opmerkelijk is dat Joanna zo goed als kaal is sinds haar tiende. Ze lijdt aan de haarziekte alopecia.

  Alopecia dook al op bij Joanna toen ze tien was. “Huilend vroeg ik aan mijn ouders wat er toch met me aan de hand was. Ik voelde me zo ellendig. Vooral als tiener was het echt moeilijk. Ik probeerde mijn uiterlijk te negeren. Experimenteren met make-up of kleren deed ik niet.”

  “Door de haaruitval was ik ook extreem verlegen. Ik studeerde altijd heel hard om niet aan mijn uiterlijk te moeten denken. Anders zat ik voortdurend te piekeren over hoe ik zo ooit een lief of job zou moeten vinden. Gelukkig vond ik in het wielrennen mijn passie. Mijn sport heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en heeft bepaald wie ik nu ben.”

  De ziekte alopecia

  De haarziekte alopecia is het gevolg van een fout in het immuunsysteem waardoor het de haarwortels aanvalt. Daardoor ontstaan kale plekken. Soms worden alopeciapatiënten zelfs volledig kaal.