• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Nederlanders zijn 8cm groter, een gigantisch voordeel"

  Ranomi Kromowidjojo schonk Nederland goud in het zwembad.

  Waarom haalt Nederland elke keer weer meer medailles dan België? Een mogelijke uitleg? Nederlanders zijn het op één na grootste volk ter wereld. "Een gigantisch voordeel", zegt Paul Rowe van Bloso.

  De Morgen laat zaterdag twee beleidsmakers aan het woord: volleybalcoach en chef sport van minister Muyters, Gert Vande Broek, en Paul Rowe. Die is directeur topsport bij Bloso.

  In dat gesprek heeft Rowe een opvallende uitleg voor de medailles van Nederland, waar wij ons graag mee vergelijken. "Nederlanders zijn het op één na grootste volk ter wereld", zegt Rowe.

  "De Tutsi's staan op de eerste plaats, daarna komen de Nederlanders. Gemiddeld zijn ze 8 centimeter groter dan Vlamingen. Dat is een fenomenaal voordeel in de sport."

  Vande Broek: "En Nederlanders zijn ondernemers en nemen risico's. Dat maakt het makkelijker om een sportbeleid uit te tekenen."

  Na bijna één week Olympische Spelen heeft Nederland zes medailles, waarvan twee gouden: voor wielrenster Marianne Vos (foto) en zwemster Ranomi Kromowidjojo. België doet het met een zilveren en een bronzen medaille.